Netačni navodi iz Doma zdravlja Novo Goražde

01.12.2015.

Dom Zdravlja Novo Gorazde

NOVO GORAŽDE – Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske demantovao je navode rukovodstva Doma zdravlja Novo Goražde da im Fond onemogućava zdravstvenu zaštitu stanovništva i saopštio je da je ovoj zdravstvenoj ustanovi do sada doznačeno 193.000 KM od 208.000 predviđenih ugovorom za ovu godinu.

Kada je riječ o dodatnih 50.000 KM koja su odobrena za Dom zdravlja Novo Goražde, u Fondu navode da ih još nisu uplatili ovoj ustanovi, jer im ona duguje oko 180.000 KM iz ranijeg perioda. Iz Fonda poručuju da je Dom zdravlja Novo Goražde prestao da izmiruje obaveze 2013. godine.

Na osnovu sporazuma o izmirenju duga koji je potpisao Dom zdravlja Novo Goražde, ova ustanova obavezala se da će Fondu vratiti dugovanja koja su nastala do 2006. godine, o čemu Fond posjeduje urednu dokumentaciju, a to što je nemaju u Domu zdravlja još je jedan dokaz “javašluka” u ovoj ustanovi, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

“Pitanja, poput internet konekcije, telefonske veze, kao i isplata plata zaposlenima, nisu u nadležnosti Fonda, već rukovodstva ustanove i opštine koja je njen osnivač i koja imenuje i direktore Doma zdravlja. Navodni kriminal u ovoj ustanovi za koji rukovodstvo navodi da se dešavao u ranijim godinama pitanje je za nadležne istražne organe, a ne za Fond ili resorno ministarstvo” navodi se u saopštenju.

Iz Fonda poručuju da bi lokalna zajednica trebalo da bude prva adresa kojoj Dom zdravlja Novo Goražde može da se obrati, jer njima podnosi izvještaje o radu i poslovanju.

S obzirom na to da samo rukovodstvo Doma zdravlja Novo Goražde priznaje da je prepolovilo broj zaposlenih, u Fondu ističu da to znači da su godinama isplaćivali plate i druga primanja nepotrebnim radnicima.

“Samo ovaj podatak dovoljan je za zaključak da za probleme u funkcionisanju Doma zdravlja treba da odgovora i da ih rješava neko drugi, a ne da se svi problemi fakturišu Fondu, zahvaljujući kojem ova ustanova uopšte i opstaje. Fond zdravstvenog osiguranja plaća Domu zdravlja usluge koje pružaju osiguranim licima. Nas interesuje prvenstveno da li pacijenti dobijaju kvalitetne usluge koje smo za njih ugovorili i platili ovoj ustanovi”, navedeno je u saopštenju.