Sa Druge regionalne smotre dječijeg folklora u Rogatici

28.12.2015.

Folklor Materice Rogatica (1)

POKLON MAJKAMA ZA MATERICE

ROGATICA – Polazeći od činjenice da je najteže i najljepše biti majka, a uz jučerašnje praznik Materice, u organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije „Stara Gora“ večeras je u Rogatici održana Druga regionalna smotra dječijeg folklora.

Folklor Materice Rogatica (2)

Učestvovale su nade folklora kulturno-umjetničkih društava „Prosvjeta“ iz Rudog, „Sveti Đorđe“ iz Novog Goražda, „Romanijska vrela“ iz Mokrog kod Pala i domaćina „Stara Gora“ iz Rogatice.

Folklor Materice Rogatica (3)

Najmlađi folkloristi prepunu salu gledalaca u gradskom bioskopu, uz zaslužene aplauze, proveli su pjesmom i igrom kroz Donje Polimlje, okolinu Sarajeva, Šumadiju i Zlatibor, leskovači, kumanovski i negotinski i druge krajeve srpskih zemalja.

Folklor Materice Rogatica (4)

Posebno toplo pozdravljena je ženska pjevačka grupa KUD-a „Prosvjeta“ iz Rudog i dječiji ansambl KUD-a „Stara Gora“ čiji članovi su dječijim igrama najavili dolazak novih snaga na folklornu scenu nadaleko poznatih folklorista iz Rogatice.

Folklor Materice Rogatica (5)

Snažan utisak na sve prisutne ostavio je i scenski prikaz koji je uz prigušenu svjetlost izveden na poznatu pjesmu „Gusta mi magla padala“ koji je završen kao svojevrstan spaktakl sa zapaljenim svijećama u rukama svih učesnika smotre.

Folklor Materice Rogatica (6)

Pauze između nastupa folklorista popunjavane su recitacijama posvećenih majci uz praznik Materice i u čast i pohvale srpskim majkama koje su izrodile bezbroj velikana poznatih kod nas i u svijetu.