Sa Druge regionalne smotre dječijeg folklora u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 28. decembra 2015. 058.ba

Folklor Materice Rogatica (1)

POKLON MAJKAMA ZA MATERICE

ROGATICA – Polazeći od činjenice da je najteže i najljepše biti majka, a uz jučerašnje praznik Materice, u organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije „Stara Gora“ večeras je u Rogatici održana Druga regionalna smotra dječijeg folklora.

Folklor Materice Rogatica (2)

Učestvovale su nade folklora kulturno-umjetničkih društava „Prosvjeta“ iz Rudog, „Sveti Đorđe“ iz Novog Goražda, „Romanijska vrela“ iz Mokrog kod Pala i domaćina „Stara Gora“ iz Rogatice.

Folklor Materice Rogatica (3)

Najmlađi folkloristi prepunu salu gledalaca u gradskom bioskopu, uz zaslužene aplauze, proveli su pjesmom i igrom kroz Donje Polimlje, okolinu Sarajeva, Šumadiju i Zlatibor, leskovači, kumanovski i negotinski i druge krajeve srpskih zemalja.

Folklor Materice Rogatica (4)

Posebno toplo pozdravljena je ženska pjevačka grupa KUD-a „Prosvjeta“ iz Rudog i dječiji ansambl KUD-a „Stara Gora“ čiji članovi su dječijim igrama najavili dolazak novih snaga na folklornu scenu nadaleko poznatih folklorista iz Rogatice.

Folklor Materice Rogatica (5)

Snažan utisak na sve prisutne ostavio je i scenski prikaz koji je uz prigušenu svjetlost izveden na poznatu pjesmu „Gusta mi magla padala“ koji je završen kao svojevrstan spaktakl sa zapaljenim svijećama u rukama svih učesnika smotre.

Folklor Materice Rogatica (6)

Pauze između nastupa folklorista popunjavane su recitacijama posvećenih majci uz praznik Materice i u čast i pohvale srpskim majkama koje su izrodile bezbroj velikana poznatih kod nas i u svijetu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,