Đokić: Preduzeće dalo izuzetan doprinos razvoju Srpske

27.01.2016.

Djokic Golic Milekic i Lakic

VIŠEGRAD – Ministar industrije, energerike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da preduzeće “Hidroelektrane na Drini” iz Višegrada daje izuzetan doprinos sistemu “Elektroprivrede Republike Srpske” i ekonomskom rastu i razvoju Srpske.

Đokić je na obilježavanju krsne slave ovog preduzeća – Savindana istakao da su “Hidroelektrane na Drini” uvijek imale izuzetnu i veliku društvenu odgovornost da pomognu razvoj lokalnih zajednica.

On je ponovio da će Vlada Srpske u roku do 15 dana dodijeliti preduzeću “Elektroprivreda Republike Srpske” i Hidroelektrani “Višegrad” koncesiju za izgradnju hidroelektrana “Buk Bijela”.

“To je projekat koji čeka na realizaciju već nekoliko decenija. Na ovaj način Vlada Srpske demantuje sve one koji su sumnjali da li dovoljno i odgovorno misli o interesima državnih kompanija, te o interesima Republike Srpske”, rekao je Đokić.

Slava HE

On je dodao da će izgradnja “Buk Bijele” biti jedan od najvećih projekata u sektoru hidroenergetike u ovom dijelu Evrope u narednim godinama.

“To će biti veliki poduhvat `Elektroprivrede Republike Srpske`, koja ima sve kapacitete da prati i vodi ovaj projekat. Hidroelektrana `Višegrad` ima resurse i mogućnosti da bude nosilac ovoga projekta u sistemu `Elektroprivrede`, a Srpska će dati puni doprinos da projekat bude ostvaren”, rekao je Đokić.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je Hidroelektrana “Višegrad” važan segment razvoja u regionu Podrinja.

“`Elektroprivreda` je žila kucavica Republike Srpske, a naš osnovni programski i politički cilj je stabilna, jaka, prosperitetna i samoodrživa Republika. To da smo samoodrživi pokazuju i mnogi prijatelji iz zemalja EU, do moćne Rusije i daleke Kine, koji pokazuju veliki interes za investiranje u Srpsku”, istakla je Golićeva.

Slava HE

Ona je rekla da se osnovi Ekonomske politike Vlade za ovu godinu odnose na sistem “Elektroprivrede”, kao i obezbjeđivanje stabilnog privrednog rasta, finansijske konsolidacije, vladavine prava, socijalne sigurnost.

“`Hidroelektrane na Drini` su u svojim planovima predvidjele više od 36 miliona KM za nova investiranja, modernizaciju, a od toga se 18 odsto odnosi na zaštitu životne sredine”, istakla je Golićeva.

Ona je navela da Hidroelektrana “Višegrad” vodi računa o zaštiti životne sredine i da takav primjer svi treba da slijede.

Direktor preduzeća “Hidroelektrane na Drini” Mile Lakić kaže da je ovo preduzeće za 26 godina postojanja proizvelo 23.816 gigavat-časova električne energije, što, kako je ocijenio, predstavlja veliki uspjeh.

Milekis Djokic Golic i Mile Lakic

On je istakao da je ovo preduzeće u prošloj godini proizvelo oko 914 gigavat časova električne energije, čime je prebacilo osnovni plan od 909,20 gigavat časova, ali ne i rebalansirani plan koji je u međuvremenu donesen.

“Prošle godine problem je predstavljalo to što je za prvih šest mjeseci proizvedeno 70 odsto planirane energije, a u drugoj polovini 30 odsto i što je zabilježen najniži dotok rijeke od kada Hidroelektrana radi. Samim tim imali smo problem sa izvozom električne energije, što je osnovni prihod preduzeća”, rekao je Lakić.

On je naveo da je u toku izrada završnog računa, za koji još ne može da procjeni kakav će biti, dodajući da je zbog svih spoljnih faktora prošla godina bila najsloženija u ekonomskom smislu.

Lakić očekuje da će sa određenim izmjenama zakona biti stvoreni uslovi za još bolje poslovne rezultate.

“Hidroelektrana na Drini” Višegrad trenutno zapošljava 266 radnika.