Izložba „Lica i naličja“ slikara Marka Kusmuka

21.01.2016.

Galerija-kusmuk

ANDRIĆGRAD – U galeriji „Lubarda“ Andrićevog instituta 24. januara biće otvorena samostalna izložba mladog, a već afirmisanog likovnog umjetnika, Marka Kusmuka.

Umjetnik će se publici predstaviti sa trideset slika, ulja na platnu, iz ciklusa „Lica i naličja“ koje su nastale u poslednje tri godine. One su dio Markovog doktorskog rada i predstavljaju njegovo najzrelije stvaralaštvo. Veliki formati sasvim vjerno prikazanih karaktera nepoznatih lica izazivaju poštovanje i pozivaju na razmišljanje.

Marko Kusmuk je 2007. godine diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek: slikarstvo. Naredne godine je magistrirao u Rimu na Accademia di Belle Arti. Doktorske umjetničke studije je završio na Fakultetu za umetnost i dizajn, odsjek: slikarstvo, u klasi prof. Miloša Šobajića sa tezom „Lica i naličja“.

Ovo je Markova jedanaesta samostalna izložba, a njegovi radovi nalaze se u kolekcijama od Italije do Kine. Godine 2010. Marko je priredio samostalnu izložbu na Mećavniku, a ostvario je i saradnju sa Kustendorf Film and Music Festivalom, napravivši skulpturu Džonija Depa koju su posetioci Mećavnika imali prilike da vide.

Postavka izložbe „Lica i naličja“ će biti izložena do kraja februara.