SO-e Rogatica – Počele pripreme za obuilaznicu oko grada

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 01. februara 2016. 058.ba

SO Rogatica 2

ROGATICA – Putna obilaznicia oko Rogatice kao naselja i izmještanje magistralnog puta Podromanija – Ustiprača predviđena Urbanističkom planom opštine za period 2014-2034. godina, za čije je idejno rješenje DOO „Urbis plan“ iz Banja Luke dobilo prestižnu nagradu na Međunarodnom salonu u Nišu pred kraj prošle godine u kategoriji „Generalni urbanistički planovi“, na danas, 1. februara, održanoj sjednici SO-e doila je prvu potvrdu.

Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su Odluku o pristupanju izradi Plana parcelacije za izgradnju saobraćane obilaznice oko Rogatice, kojom je, uz ostalo, predviđeno da se prilikom izrade Plana vodi računa o javnom interesu, te opštim i posebnim ciljevima prostornog razvoja i da je nosilac izrade Plana dužan obezbijediti njegovu usaglašenost sa dokumentom prostornog uređenja višeg reda.

Rok za izradu Plana je 30 dana, a vremenski period za koji se utvrđuju planski parametri je 10 godina.

Istovremeno donesena je i odluka o imenovanju Savjeta Plana izgradnje ove saobraćajnice. U Savjetu je 13 članova na čelu sa predsjednikom Radom Jovanovićem, načelnikom Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove u Administrativnoj službi opštine.

Inače, dužina saobraćajnice je 6 kilometara i, prema grubom predračunu, koštaće oko 5 miliona maraka.

SO Rogatica

Na sjednici je usvojeno i nekoliko drugih odluka. Evo nekih: Tu je odluka o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na teritoriji opštine na dan 31.12.2015.

Nepokretnosti u smislu ove odluke smatraju se: zemljište (građevinsko, poljoprivredno, šumsko, industrijsko i ostalo) i građevinski objekti (stanovi, kuće, poslovni, industrijski i ostali objekti) i dijele se na 6 zona gradskog građevinskog zemljišta i 9 zona urbanih područja ostalog građevinskog zemljišta.

Iz prednje odluke proizašla je i danas, većinom glasova prisutnih odbornika, usvojena odluka o utvrđivanju visine stope poreza na nepokretnosti za tekuću godinu. Ona ostaje na novou koji „ide“ od 2012. i iznosi 0,10 posto oporizovane nepokretnbosti, izuzev nepokretnosti u kojima se obavlja proizvodna djelatnost, za koje je, u odnosu na prošlu i ranije godine, utvrđena stopa od 0,08 posto.

Odbornici su usvojili i odluku o stimulaciji nataliteta u tekućoj godini kojom je predviđeno da, kao i prošle godine, roditelji svakog novorođenog dijeteta dobiju jednokratnu novčanu pomoć od 300 maraka. Istovremeno bračnim parovima koji posjeduju medicinsku dokumentaciju da se liječe od steriliteta duže od tri godine, isplatiće se novčana pomoć u iznosu do 1000 maraka.

Po ovom osnovu prošle godine isplaćeno je 24000 maraka, za 80 novorođenčadi, i 5164 marke za liječenje steriliteta.

Razmatrana je i jednoglasno prihvaćena Informacija o radu Skupštine opštine tokom 2015. godine u kojoj je održano 10 redovnih sjednica. Razmatrane su 142 tačke dnevnog reda i doneseno 59 odluka, usvojeno 28 informacija, 26 izvještajai 34 plana i programa uz 71 različiti zaključak.

Pod 13-tom, zadonjom tačkom ove sjednice „Tekuća pitanja“, načelnik opštine Tomislav Puhalac informisao je odbornike i ostele prisutne, među kojima je bio i potpredsjednik Vijeća naroda Republike Srpske Kemo Čamdžija, o aktuelnim zbivanjima u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Rogatici i tom prilikom istakao da se stanje popravlja, ali da ostaje problem troškova prevoza učenika, jer resorno ministarstvo zasad nema sredstava za te namjene, a ono što opština izdvaja nije dovoljno da pokrije ove troškove.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: