Skupština opštine Rogatica – Aranđel Kosorić novi odbornik

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 01. aprila 2016. 058.ba

SO Rogatica

ROGATICA – Verifikacijom mandata i davanje svečane izjave novog odbornika Aranđela Kosorića iz SDS, koji je zamijenio Marinu Rajak, u Rogatici je počela je danas, 31. marta, održana redovna skednica SO-e u Rogatici.

U nastavku sjednice opštinski parlament većinom glasova prisutnih odbornika usvojio je izvještaj o radu načelnika opštine Tomislava Puhalca i Opštinske uptave za prošlu godinu.

Načelnik opštine posebnu pažnju u svom radu posvetio je realizaciji projekata iz Strateškog plana razvoja opštine i Plana kapitalnih investicija. U tu svrhu samo iz budžeta opštine utrošeno je 1,2 miliona maraka. Posebna pažnja posvećena je uređenju korite rijeke Rakitnica, zaštiti životne sredine i kulturno-istorijskog naslijeđa.

U nastavku sjednice odbornici su razmatrali i većinom glasova prihvatili Program uređenja gradskog građevinskog zemljišta na području opštine za 2016. godinu čija programska vrijednost je preko 3,1 milion maraka.

– Program, rekao je na sjednici Rade Jovanović, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove u Opštinskoj upravi, prestavlja osnovu za izračunavanje troškova uređenja gradskog građevinskog zemnljišta kao opšteg pokazatelja utvrđivanja naknade koja se obračunava investitorima u postupku pribavljanja potrebnih dozvola za gradnjz objekta.

SO Rogatica 2

Usvojena je i odluka o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene jednog kvadratnog metra korisne površine stambenog i poslovnog prostora za 2016. godinu, koja iznosi 420 maraka, zavisno od zone gdje se objekat nalazi. U prvoj zoni, saglasno ovoj odluci, kvadrani metar iznosiće 25,20, a u zadnjoj, šestoj, 4,20 maraka.

Opštinski parlament primio je k znanju Informaciju o provođenju Zakona i drugih propisa iz oblasti zaštite boraca, invalida rata i porodica poginulih boraca i informacija o radu i finansijskom poslovanju za 2016. godinu Opštinske boračke organizacije..

Odbornici su razmatrali osam izvještaja o radu javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač opština. Radi se o Domu zdravlja, Dječijem vrtiću „Bambi“, Centru za socijalni rad, Turističkoj organizaciji opštine, Narodnoj biblioteci, Centru za kulturu i sport i javnim preduzerćima „Komrad“ i „Vodovod i kanalizacija“

Svi su prihvaćeni većinom glasova odbornika, a u JP „Vodovod i kanalizacija“, zbog iskazanih gubitaka toko 2015. u visini od 278.000 maraka i višemjesečne bloklade žiro-računa od strane Poreske uprave, prihvaćen je prijedlog da se uvede stečaj ili neka druga transformacija kao jedino rješenje za spas ovog kolektiva u kome je zaposleno 29 radnika.

I ovoj sjednici prisustvovao je potpredsjednik Vijeća naroda u Skupštini Republike Srpske Kemo Čamdžija.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: