Drugi dan Preobraženjskih svečanosti u Rogatici

15.08.2016.

Rogatica-pomen u Sjeversku,2

POMEN KRALjU PETRU I OSLOBODIOCIMA ROGATICE

ROGATICA – Drugi dan svečanosti posvećenih krsnoj slavi opštine Rogatica Preobraženju Gospodnjem počeo je u selu Sjeversko, dvadesetak kilometara od udaljenom od Rogatice. U organizaciji Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova 1912-1918. obavljen je pomen i položen vijenac na spomenik Kralju Petru Prvom oslobodiocu, koji je u ovom selu podno Devetaka podignut i osvećen davne 1925. godine.

Pomen Kralju, vojskovođama i vojnicima stradalim u Prvom svjetskom ratu služio je paroh borički Njegoslav Jelisić.

Obraćajući se prisutnim Rade Jovanović, predsjednik Udruženja, podsjetio je da je Kralj Petar umro 16. avgusta 1921. i da je ovo 95 godišnjica od njegove smrti. Jovanović je podsjetio i na činjenicu da je ovaj kraj rogatičke opoštine dao preko 20 solunskih dobrovoljaca što je bilo presudno da se baš na Sjeversku podigne spomenik Kralju Petru Prvom oslobodiocu kakav je u to vrijeme još imao jedino Mrkonjić Grad.

Rogatica-pomen pred kosturnicom na Grudi,1

Na zasluge boraca iz Prvog velikog rata vraćeno je u nedeljno predvečerje i kod Spomen-kosturnice na Grudi u Rogatici.

U Spomen-kosturnici, koja je osvećena 1931. nalaze se kosti jednog broja srpskih i crnogorskih vojnika koji su avgusta 1914. poginuli za oslobođenje od austrougarske na području tadašnjeg rogatičkog sreza. Pomen ovim junacima služio je starješina crkve u Rogatici Predrag Masal i đakon Stefan Andrić.

Poseban pečat ovoj posjeti Grudi dalo je prisustvo većeg broja omladine i akademski sličak Danijela Novaković koja je uradila reprodukciju više fotografija srpskih boraca iz Prvog svjetskog rata. Između ostalih tu je i fotografija ulaska srpske i crnogorske vojske u Rogaticu 27. septembra 1914. što je bilo prvo oslobođenje ovog mjesta nakon vjekovnog ropstva pod turskom i austrtougarskom vlašću i od ove godine taj datum će se slaviti kao dan opštine.