Vađenje krompira u završnoj fazi

06.10.2016.

vadjenje-krompira-na-borikama-1

ROGATICA – Kampanja vađenja krompira u opštini Rogatica ulazi u završnu fazu. Koliki je to bio posao vidi se iz podatka da je krompir zasijan na preko 340 hektara zemljišta širom opštine, ali najviše na platou Borika. Porodična poljoprivredna gazdinstva krompir su sijala na 240 hektara i uglavnom se radi o merkantilnom, odnosno krompirom za jelo. Ostalo je sjemenski krompir i sijali su ga već poznati proizvođači „Solanum-produkt“, DOO „Agros“, „Agromont“, „Agroplod“ i „Tehnoprom“.

vadjenje-krompira-na-borikama-2

Vlasnik „Arosa“ Ozren Planojević ove godine sjemenski krompir posijao je čak na 44 hektara. Reče da je rod iznad očekivanja. Na pojedinim parcelama kreće se i preko 35 tona po hektaru. Slično pričaju i drugi uzgaivači krompira, koji je u Rogatici osnovna povrtlarska kultura.

vadjenje-krompira-na-borikama-3

U kampanji vađenja krompira dobro su prošli i njegovi berači. U kontinuitetu od 15-dana imali su priliku i da fino zarade. Dnevnica je bila najmanje 30 maraka uz ručak i po koje piće. Ovisno od faze rada neki berači su plaćani i više pa je na krompirištima bivalo i do 40 sezonaca među kojima je bilo najviše žena i omladine. Bilo je i primjera da su neki zaposleni u firmama uzimali dio odmora da bi zaradili koju dnevnicu iako vađenje krompira nije nimalo lak posao.