Zabilježeno u Rogatici – Krompir ljubičaste boje

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 06. oktobra 2016. 058.ba

zarko-rackovicsa-krompirom-ljubicaste-boje

ROGATICA – Kao i mnogi drugi Rogatičani, posebno oni koji su rođeni na Borikama, i Žarko Racković iz sela Obadi, bavi se proizvodnjom krompira. Uz krompire različitih sorti i tradicionalnih boja kore i „mesa“ – bijelih, žutih ili crvenih., on je, na ovih dana održanu poljoprivrednu izložbu u Rogatici, donio krompir čija je unutrašnjost ljubičaste boje.

zarko-rackovicsa-krompirom-ljubicaste-boje-2

– U mojoj porodici ovo je staro sjeme za čije porijeklo i ime sorte ja ne znam. Sa njim dekorišemo trpezu, ukusan je za jelo i ne daje veliki rod, a zbog karakteristične boje sijemo ga svake godine, reče Žarko.

Profesor doktor Vojislav Trkulja iz Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, reče da on nije imao priliku da se sretne sa ovim fonomenom, ali nauka poznaje da postoji krompir ove boje. Ne daje beg zna kakve prinose i zato je na putu izumiranja.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,