Dječiji vrtić „Bambi“ u Rogatici – Proslavljena krsna slava Nikoljdan [FOTO]

20.12.2016.

nikoljdan-u-vrticu-u-rogatici-1

ROGATICA – Prema blagoslovu svetih otaca iz crkve Svete Trojice u Rogatici, zaposleni i oko 60-toro djece koja trenutno borave u Dječijem vrtiću „Bambi“ u Rogatici, umjesto juče, danas su proslavili krsnu slavu Nikoljdan.

nikoljdan-u-vrticu-u-rogatici-2

Sve je bilo u znaku djece pa i samo lomljenje slavskog kolača. Ovaj svečani čin obavila su djece Vrtića u zajednici sa sveštenikom u boričkoj crkvi svetih apostola Petra i Pavla i načelnika opštine Milorada Jagodića.

nikoljdan-u-vrticu-u-rogatici-3

Lomljenju slavskog kolača i uzimanju svetog žita – prekadnje predhodio je prigodan igrokaz pod naslovom „Bura na moru“ koga su u kostimima i sa improvizovanim rekvizitima koje koristi pravi mornari izvela djeca Vrtića.

Sve je počelo, kaže se u igrokazu, na dalekoj morskoj pučini i palubi jednog velikog broda na kome su mornari uživali okupani suncem koje je kao rijetko kada sijalo, a brod se ljuljuškao i polako plovio.

nikoljdan-u-vrticu-u-rogatici-4

I dok su tako mirno plovili, mornari su pričali o dobrim ljudima i milosrđu. Prvi mornar je tako rekao: „Vera sveta lijepo uči i taj nauk treba znati“, a drugi: „Sirotinji ko god dijeli, uvijek Bogu zajam vraća“. Treći opet kazuje: „Svi smo tvorci jednog oca, međusobno svi smo braća“.

A onda, iznenada vrijeme se promijenilo i počela je da duva snažna bura. Vjetar je nemilosrdno ljuljao brod, nazirala se nesreća.

nikoljdan-u-vrticu-u-rogatici-5

Uplašeni mornari kroz molitve počeli su prizivati pomoć višnjeg. Evo jedne: „Gore i dolje, desno i lijevo, pomozi Bože i Marija Djevo“.

Molitve su uslišene i sa naba začuo se glas. Ne brinite, čuva vas Sveti Nikola. I zaista, neka nevidljiva sila povuče brod prema kopnu. Mornari su spašeni, a oni se Svetom Nikoli pjesmom zahvališe.

nikoljdan-u-vrticu-u-rogatici-6

Za prisutne goste i zaposlene u Vrtiću priređen je skroman slavski ručak, a svako dijete iz ove javne ustanove dobilo je Nikoljdanski i Novogodiši paketić kojim ih je darovao načelnik opštine Milorad Jagodić. Krsnoj slavi u čast i uz prvu posjetu Vrtiću načelnik je prigodne poklone uručio i zaposlenim u ovoj kući gdje se od jutra do večeri čuje radosna dječija graja, ali ne rijetrko i plač maminih maza i mezimaca.

Tekst i foto: Sreten Mitrović