Majkama sa ljubavlju

26.12.2016.

materice-u-canicu-1

ČAJNIČE – Pripreme za najradosniji praznik Božić u srpskom narodu i srpskoj crkvi imaju posebne praznike i za njih vezane tradicionalne običaje, koji im daju istinsko, pravoslavno-hrišćansko značenje. Tako u toku Božićnjeg posta, obilježavamo Djetinjce, Materice i Oce.

Najprije se pobožni vjernici sabiraju na zajedničkoj Svetoj Liturgiji u hramu i pričeste se Svetom tajnom pričešća. Kada se vrate kući običaj je da jedni druge vezuju i driješe ili otkupljuju.

Ove nedjelje proslavljene su materice, praznik posvećen majkama hrišćankama ali i drugim bogobojažljivim majkama kroz istoriju roda ljudskoga. Majčinska ljubav je najsličnija Božjoj ljubavi.

materice-u-canicu-2

Prigodnom dječijom priredbom praznik Materice proslavljen je u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču. Kolo srpskih sestara „Carica Jelena“ zajedno sa ocem Momirom Vasiljevićem pripremile su program u kome su učestvovala djeca sa prikladnim recitacijama i pjevanjem. Zaista niko majke ne može tako obradovati i uzvratiti ljubav kao što to mogu djeca. Iskreno i nadahnuto djeca su govorila stihove o majkama i pojali duhovne pjesme posvećene Presvetoj Bogorodici.

Praznik srpskim majkama čestitao je u besjedi i starješina hrama protojerej-stavrofor Momir Vasiljević, govoreći o značaju i ulozi majke u vaspitanju djeteta. Prota je posebno naglasio da kao što nas majke svopjom ljubavlju vežu za porodicu, tako treba da se duhovno svezom sjedinimo sa Bogom, koji je došao u svijet, postao čovjek i svojom ljubalju podario vječni život.

materice-u-canicu-3

„Kao što nas je Spasitelj Gospod Isus Hristos iskupio od grijeha, da se i mi driješimo oslobađamo grijeha kroz crkvu i Svete tajne i sjedinjujemo sa Bogom i bližnjima u veliku hrišćansku porodicu“, rekao je protojerej Momir.

Majke su se potrudile da slatkišima i kolačima otkupe i odrješe svim vjernicima koji su tog dana bili na molitvi.