Sjednica SO-e Rogatica – Budžet opštine manji nego lani

16.12.2016.

so-rogatica-1

ROGATICA – Druga, a prva redovna, sjednica SO-e Rogatica održana je danas. Počela je usvajanjem odluke o izmjeni statuta opštine kojom je regulisano da umjesto što je potpredsjednik Skupštine opštine funkciju obavljao volonterski, ubuduće će obavljati profesionalno uz lični dohodak od 75 posto plate predsjednika Skupštine.

Ipak, najveći dio ove sjednice protekao je u razmatranju nacrta drugog rebalansa budžeta opštine za tekuću i nacrta ovog dokumenta za narednu 2017. godinu sa informacijom o izvršenju budžeta za period januar – septembar tekuće godine.

so-rogatica-3

Budžeta opštine je drugi put na doradi. Sa prihodima zaustavio se na 7 miliona i 75.000 maraka ili za 8,8 posto više od prvog rebalansa usvojenog 16. septembra.

Do povećanja prihoda došlo je od poreza za 5,6 i neporeskih prihoda za 4,5 posto, a rashoda najvećim dijelom zbog neplaniranih troškova organizacije 53. MOSI koje su održane u julu ove godine i nekih drugih troškova među kojima su lična primanja zaposlenih zbog plaćanja pripravnika i nekoliko drugih radnika na određeno vrijeme.

Za razliku od rebalansa, nacrt budžeta za 2017. planiran je na 6 miliona maraka i za 7,69 posto manji je od rebalansiranog budžeta za ovu godinu. Osnovni razlog u smanjenju je u tome što u 2017. neće biti kreditnih zaduženja, kakvog je bilo u ovoj godini u iznosu od 500.000 za izgradnju sporetsko-rekreacionog centra na Borikama i rekonstrukciju transportnog cjevovoda od izvorišta Ziličina do pumpne stanice u gradu.

so-rogatica-2

Pošto su oba ova dokumenta u nacrtu o njima slijedi javna rasprava koja je, zbog zakonskog roka za njihovo definitovno usvajanje, svedeno na svega 10 dana nakon čega će i rebalans i budžet u vidu prijedloga ići na usvajanje SO-e do kraja godine.

Pažnju odbornika privukla je i informacija o izvršenju budžeta opštine za period januar-septembar tekuće godine. Prihodi su ostvareni u iznosu od 4,610.627 maraka, što je 70,9 posto od planiranih u budžetu, a za 4,5 posto manje od izvršenja u istom periodu prošle godine. Budžetski izdaci su ostvareni u iznosu od 5,283.265 maraka. To znači da je ostvaren deficit od 672.629 maraka.

Tekst i foto: Sreten Mitrović