Izložba slika Milana Tucovića

10.01.2017.

andricev-institut-44

ANDRIĆGRAD – U Galeriji Andrićevog instituta „Lubarda“ 13. januara u 19 časova biće svečano otvorena izložba akademskog slikara i vajara Milana Tucovića. Postavku čini dvadesetak djela rađenih tehnikom ulje na platnu koja su nastala u protekle dvije godine. Zbirku slika koju ćete imati priliku da pogledate u narednom periodu, Galeriji Andrićevog instituta ustupila je kolekcionarka i poznata srpska teniserka Jelena Janković.

Tucović je rođen 1965. godine u Požegi. Diplomirao je vajarstvo na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu 1991. godine.

Kistom, alatom i platnom, u decenijama svog rada Tucović spaja naizgled nespojive slike i predmete, što ga je svrstalo u red najpriznatijih savremenih srpskih slikara. On na svojim slikama prikazuje magični realizam tako što nadrealni svet prepliće sa opipljivim i opažajnim. Kao rezultat ovakvog slikarstva javlja se fantastični zastoj prostora i vremena na platnu.

„Umetnik stvara male intimistične priče smirenog kolorita kojima vladaju nostalgija i tišina, a prepliću se san i java. Tucovićeva umetnost je slojevita. Duboko je posvećen crtežu, a glavni protagonisti njegovih slika su naizlged obični ljudi kojima on snažnom naracijom dodeljuje različite uloge. To je ogledalo umetnikovog posebnog odnosa prema portretu. Tucović naizmenično stvara slike i objekte. Ti objekti su magične kutije ispunjene uspomenama, spoj patiniranog, a oživljenog. Neobičan je i jedinstven mir koji vlada na slikama Milana Tucovića. Taj mir stvara atmosferu proteklih vremena transponovanih u moderan likovni jezik.“ Ovako je o Tucovićevom slikarstvu u emisiji Skica govorila novinarka i urednik redakcije Studio B, Maja Živanović.

Milan Tucović je imao 40 samostalnih i izlagao je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.