Otvorena izložba slika Milana Tucovića

14.01.2017.

izlozba-tucovic-1

ANDRIĆGRAD – U Galeriji Andrićevog instituta “Lubarda” u Andrićgradu sinoć je otvorena izložba akademskog slikara i vajara Milana Tucovića.

“Izložbu čini jedinstvena kolekcija teniserke Jelene Janković. Skoro dve godine sam radio na tim slikama. Poslije ove izložbe, one idu u Kaliforniju u njenu kuću, a prije toga je bila izložba u Beogradu”, istakao je autor.

Tucović dodaje da želi da posmatrač kada izađe sa izložbe ponese jedno lijepo osjećanje i postavi sebi bar neko pitanje.

“Ono što je lepo kod Jelene, a to je osobina svih uspešnih ljudi, velikih ljudi, jeste da oni jednostavno ostave drugom prostor. Oni znaju šta rade najbolje, pa nađu tako nekog za koga veruju da radi svoj posao najbolje i prepuste mu sve. Dakle, ona nije imala apsolutno nikakvu želju šta će biti, njoj se svidelo moje slikarstvo i ostavila mi je da biram šta ja hoću”, naglasio je Tucović.

On je napomenuo da je prilikom slikanja ovih slika shvatio da je njegova inspiracija pesma Vojislava Karanovića “Predstava”.

izlozba-tucovic-2

“Suština te pesme je negde u tom dečijem osećanju, potreba odraslog čovjeka za dečijim osećanjem, da mi je da se ponovo zaigram kao dete, da zaboravim jer je biti zauvek ja teško. U svakoj slici sam ja pokušavao da budem neko drugi, da budem ta osoba na slici, da budem anđeo koji krila drži na čiviluku, da budem zamišljeni stari slikar, da budem glumac u napuštenom pozorištu, da budem marioneta, da se zaigram u toj igri jer nekako sumnjam u te identitete zauvek definisane koje mi nosimo jer mi smo u raznim situacijama neko drugi”, rekao je Tucović.

Gorica Ćećez iz Andrićevog instituta rekla da je široj javnosti sam pomen Andrićgrada prva asocijacija na turizam, te da je međutim primarni cilj i osnova ovog projekta kultura.

“Andrićev insitut je u proteklim godinama kroz program galerije i samim priređivanjem mnogobrojnih izložbi značajnih savremenih likovnih predstavnika podigao kulturu naše zajednice na nivo koji mu sigurno pripada. Mnogobrojne izložbe, sajam knjiga, dva velika sajma vina, tematske izložbe i bogat kulturno-umjetnički program definitivno smo ponudili omladini jer je na njima i akcenat da vide koje su prave vrijednosti, a u vezi su sa našom kulturom, tradicijom i umjetnosti”, dodala je Ćećezova.