Veliki broj vjernika prisustvovao osveštanju vode

19.01.2017.

Bogojavljenje u FOci

FOČA – Hrišćanski praznik Bogojavljenje obilježen je u Foči liturgijama u hramovima Svetog Save i Svetog Nikole, te osveštanjem bogojavljenske vodice, koje je obavljeno u prisustvu velikog broja vjernika.

Starješina Hrama Svetog Save Nenad Tupeša napomenuo je da je Bogojavljenje veliki praznik prosvećenja kada se Bog u svoj punoći otkrio svijetu kao Sveta Trojica kroz svjedočanstvo krštenja Hristovog na rijeci Jordanu od ruke Svetog Jovana Krstitelja.

“Bogojavljenje je velika tajna kada svijet i Bog postaju jedno. Slaveći uspomenu na krštenje Hristovo, kao što je Hristos svojim krštenjem osvetio tokove rijeke Jordana i svih voda, tako i mi danas osvećujemo Duhom Svetim prirodu voda i iznova doživljavamo projavu Svete Trojice, prisjećajući se onoga što se zbilo na rijeci, kada se čuje glas Oca sa neba i kada Duh sveti silazi na njega u vidu goluba”, rekao je Tupeša.

Sveštenici od juče obilaze pravoslavne domove u Foči dijeleći krstovdansku i bogojavljensku vodicu.

Tupeša objašnjava da je sveta voda izvor netruležnosti i iscjeljenja.

“Voda čini najveći sastav i najvažniji element ljudskog bića i uopšte svijeta i kao takva potrebuje osveštanje, a preko nje se osveštava cijela tvorevina i cijela priroda. Zato je značajno da vjernici učestvuju u osveštanju vode, da je piju, da se krope vodom na osvećenje duše i tijela i na zdravlje tjelesno i duhovno, a isto tako da krope domove svoje osveštanom vodom čisteći ih od svih nečistih sila”, naveo je Tupeša.