KUD „Sretenje“ – Čuvar vjere i običaja [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 14. februara 2017. 058.ba

kud-sretenje-2

ROGATICA – Prije 14 godina, zahvaljujući svešteniku Gvozdenu Arambašiću, pri Crkvenoj opštini u Rogatici na Sretenje Gospodnje formirano je kulturno umjetničko društvo pod nazivom „Sretenje“. Bilo je to tada jedino ove vrste na području cijele Dabrobosanske eparhije i šire sa zadaćom da kroz igru i pjesmu čuva vjeru, tradiciju i običaje i prenosi ih na mlađe generacije.

kud-sretenje-3

Tim povodom pred ovaj veliki srpski pravoslavni praznik, koji je ujedno i krsna slava ovog KUD-a, svake godine upriliči se cjelovečernji kulturno-zabavni program. Tako je bilo i ove godine. Amateri „Sretenja“ sinoć, ponedjeljak, 13. februara, priredili su veliki koncert na kome su se ljubiteljima folklora i narodne muzike u punoj sportskoj dvorani „Mladost“ uz domaće folkloriste predstavili i gosti iz kultirno-umjetničkih društava „Prosvjeta“ iz Rudog, “Mladost“ sa Pala, „Slavija“ iz Istočnog Sarajeva, „Janj“ iz Strojica kod Šipova i folklorna grupa iz Trnova koja radi pri KUD „Vojkovići“ iz Vojkovića.

kud-sretenje-4

Svi oni odigrali su najbolje koreografije iz svojih programa. Prisutne gledaoce i goste, među kojima je bio i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, igrom i pjesmom proveli su kroz skoro sve krajeve srpskih zemalja od Romanije i Sarajevskog polja, do Šumadije, istoka i juga Srbije, Kosova i Vojvodine. Igralo se i na „bis“.

Šlag na torti slavljenika bilo je pjevanje sestara Olović – Jovane i bliznakinja Dijane i Tijane iz Rogatice, koje su uz ostalo solo, bez muzike, otpjevale i poznatu pjesmu „Gusta mi magla padala“, i etno muške i ženske grupe „Sretenje“, a svoj prilog svečanosti dao je i orkestar „Patrola 076“ iz Bijeljine.

kud-sretenje-5

Godišnji koncert iskorišten je i za odavanje priznanja u vidu zahvalnica zaslužnim za rad i afirmaciju ovog amaterskog kolektiva. Dobili su ih Milorad Jagodić, načelnik opštine Rogatica, u čije ime zahvalnicu je primila zamjenik načelnika Jelena Karadžić, Valentin Incko, sveštenik Marko Glavaš i predstavnik KUD „Janj“ iz Strojica kod Šipova Milenko Đukić.

– Ja sam, rekao je povodom prijema zahvalnice, Valentin Incko u Rogatici na poziv predsjednika KUD „Sretenje“ oca Zorana (Jerinića). Posebno sam iznenađen dodjelom zahvalnice i obrazloženjem da sam ja prije 15-tak godina omogućio da 50 članova ovog društva dobiju vizu i odu na gopstovanje u Austriju. Iskreno da kažem da sam ja to zaboravio, ali nisu ovdje i zato sam prijatno iznenađen i zahvalan.

kud-sretenje-6

Što se tiče samog koncerta, oduševljen sam brojem mladih koji su se večeras ovdje okupili. Impresioniralo me je bogatstvo folklora, nošnji i muzike i mislim da je za svaki narod vrlo važno da čuva svoju tradiciju i da je predaje novim generacijama.

Mi, rekao je gospodin Incko, živimo od hleba i važno nam je da svaki dan nešto pojedemo kako bi živjeli. Koliko je to važno, ništa manje nije važna ni duhovna hrana, a to je kultura i vera za one koji su vernici, i bez te hrane čovjek nije čovjek.

kud-sretenje-1

Slavlje KUD „Sretenje“ biće nastavljeno sutra kada će se poslije jutarnje molitve, koja počinje u 9 časova, u crkvi Svete Trojice u Rogatici obaviti lomljenje slavskog kolača.

Iako živi i već godinama radi kao sveštenik u Sremskoj Mitrovici, koncertu je i ove godine prisustvovao osnivač KUD „Sretenje“ Gvozden Arambašić, koji je obraćajući se prisutnim izrazio zadovoljstvo viđenim i uz Božiju pomoć poželio cijelom kolektivu još puno godina rada i koncerata.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,