Iskazana zainteresovanost za ulaganja u Višegrad (VIDEO)

03.03.2017.

gluhakovic-u-visegradu-2

VIŠEGRAD – Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da su turizam i privreda značajni za razvoj Višegrada i da je cilj Vlade Srpske da ta opština na što bolji način predstavi sve svoje rasurse.

“Spoj turističkih i agro potencijala moguće je spojiti u jedno, na dobrobit svih građana, a posebno onih koji žive na području opštine Višegrad”, rekao je Guhaković novinarima nakon sastanka u Andrićgradu sa načelnici opština iz višegradske regije, predstavnicima privrednih subjekti iz Višegrada i susjednih gradova i opština Republike Srpske i Srbije na kojem je razgovarano o privrednim i turističkim potencijalima.

Gluhaković je rekao da je današnji sastanak jedan od prvih koraka nove lokalne vlasti, koja ima punu podršku Vlade Republike Srpske, i naglasio da će svi kvalitetni projekti koji se dostave ministarstvima, a koji budu sa ove regije biti prihvaćeni.

gluhakovic-u-visegradu-1

“Turizam je značajan za razvoj Višegrada, a kapija na ulazu u Andrićgrad je jedna od kapija na koju se ulazi u Republiku Srpsku”, naglasio je Gluhaković, dodavši da se potencijali koje ima Višegrad ne smiju zapustiti, posebno istakavši značaj višegradske banje “Vilina vlas”.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je cilj današnjeg sastanka bio predstavljanje opštine Višegrad i njenih resursa, kao i uspostavljanje saradnje sa privrednicima koji žele da investiraju u ovu opštinu.

“Moramo uvezati turizam i poljoprivredu i napraviti stabilnije i bolje razvijeno područje, ne samo Višegrada, nego i okolnih opština, a sve sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta”, kaže Đurević.

On je istakao da prethodna vlast nije bila otvorena za investicije, te da su bili zatvoreni za Andrićgrad zbog čega je u javnost i otišla ružna slika iz Višegrada.

“Želimo da tu sliku promijenimo, da povratimo povjerenje svih ljudi koji žele da ulažu u Višegrad”, istakao je načelnik ove opštine.

gluhakovic-u-visegradu-3

On je rekao da je danas potpisan i protokol o međusobnoj saradnji između opštine Višegrad i Garantnog fonda Republike Srpske, koji ovoj lokalnoj zajednici i potencijalnim proizvođačima daje šansu da brže dobiju potrebna sredstva.

Đurević je naglasio da vjeruje u pomoć Vlade Republike Srpske u svim segmentima kako bi Višegradu bio vraćen stari sjaj koji zaslužuje.

Današnjem sastanku prisustvovali su biznismen Slobodan Pavlović, rukovodilac Odjeljenja za plasmane privrede pri Investiciono-razvojnoj banci Goran Pupac, direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar, predstavnici Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marko Kakuća, direktor Pavlović banke Ružica Janković, šef Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Pero Petrović, načelnik Odjeljenja za privredu opštine Višegrad Ana Bogdanović, te predstavnici opština Rudo, Novo Goražde, Foča, Čajniče i privrednih subjekata iz ove regije.