Požari nanijeli veliku štetu ŠG „Sjemeć“

17.04.2017.

pozar-sg-sjemec-2

GORJELO PREKO 230 HEKTARA ŠUMA

ROGATICA – I pored toga što su preduzeli sve moguće preventivne mjere u cilju zaštite od požara, vatrena stihija ŠG „Sjemeć“ već je nanijela velike štete. U 22 slučaja opožareno je 231,5 hektara šuma. Gorio je 1,5 hektara visokih šuma, 70 hektara šumskih kultura u dobi od 3 do 5 godina, 31 hektar izdanačkih šuma i oko 130 hektara šibljaka i goleti. Mlade kulture gorjele su u Šatorovićima i Rakoču sa sadnicama hrasta lužnjaka, javora, bukve i bijelog bora, koje su bile u veoma dobrom fizičkom stanju. Ostale šume gorjele su u Tmoru, Rajslazama, Gosini, Stjenicama, reče Milomir Ećimović, šef Službe za tehničku pripremu i realizacju proizvodnje u Gazdinstvu..

Problem je u tome, naglašava Ećimović, što je do požara došlo u martu i početkom aprila. Nastali su kao posljedica nemara, da ne kažemo – namjerno, nakon paljenja zakorovljenih livada od strane njihovih vlasnika. Na gašenju učestvovali su radnici Gazdinstva. Uz maksimalno angažovanje ljudstva korišćena su sva raspoloživa sredstva namijenjena gašenju požara među kojim je vatrogasno vozilo-cisterna kapaciteta 4,5 tona, vatrogasna Lada-Niva sa 600 litara vode, 130 naprtnjača za vodu, 80 limenih metli i druga oprema.

pozar-sg-sjemec-1

Svaki od požara prijavljen je Policiji u Rogatici, čiji radnici su izašli na lice mjesta, sačinili zapisnik i na tome se stalo. Niko nije priveden i procesuiran, a da se n govori o kažnjavanju. Dok se to ne desi, požara će biti, a još nismo ušli u ljeto i toplije dane, naglkasio je Ećimović.

Požari nisu samo zadavali brigu šumarima u Rogatici. Pune ruke posla imali su i vatrogasci ovdašnje Teritorijalne vatrogasne jedinice koja radi pri Opštinskoj upravi. Računajući ove u „Sjemeću“, u čijem gašenju su dali i svoj prilog, oni su u martu intervenisali 54 puta, a u periodu januar-mart na požarišta su izašli čak 82 puta, što je višegodišnji neslavan rekord za ovo doba godine.