Promovisana knjiga Dragana Kovačevića o stradanju Srba poslije Drugog svjetskog rata

09.04.2017.

knjiga dragana kovacevica

ČAJNIČE – U Čajniču je promovisana knjiga “Strah od guštera” Dragana Kovačevića, koja govori o stradanju Srba na području Čajniča poslije Drugog svjetskog rata.

Autor je objasnio da je u knjizi pisao o onome šta je čuo od svoje bake Jovanke, koja se cijeli život plašila uniformi, a kada su je pitali zbog čega odgovarala bi “koga su zmije ujedale i guštera se boji”.

“To je strašna priča. Priča onih koji su spoznali kako je to biti `državni neprijatelj`, `neprijatelj revolucije` i `komunističkog poretka`”, rekao je Kovačević na sinoćnjoj promociji u Domu kulture “Filip Višnjić”.

Recenzent knjige Branka Malinić Čugalj rekla je da Kovačević nije zaboravio ono o čemu su mnogi ćutali i ćute.

Ona je istakla da ovu knjigu doživljava kao veličanstveni spomenik i posebnu molitvu za pokoj napaćenoj duši bake Jovanke, koja je u dječije srce zasijala sjeme pravoslavlja.

“Naš srpski rod nema razvijenu kulturu sjećanja. Ili smo zaboravili zločine počinjene nad nama, ili, ako pamtimo, najčešće bismo da se svetimo, a zlo ne može bti pobijeđeno ako mu se pridružimo. Najveća osveta zlu je kada ga razobličimo, a duši svojoj ne naudimo”, kaže Čugaljeva.

Protojerej stavrofor iz Čajniča Momir Vasiljević istakao je da su u knjizi iznesena istinita svjedočenja o stradanju nevinih.

“Vjera i naša Pravoslavna crkva nas uče da praštamo i da se molimo za naše neprijatelje. Nažalost, sila Boga ne moli, a Bog silu ne voli, zato je dobro da je Dragan objavio istinu o stradanju Srba na području Čajniča poslije Drugog svjetskog rata”, rekao je prota Vasiljević.

Promociju je pratio bogat kulturno-umjetnički program, u kojem je učestvovalo Srpsko pjevačko društvo “Sloga” iz Sarajeva i dječiji crkveni hor “Krasnica”.