SO-e Rogatica – Budžet kraći za milion i 300.000 maraka

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 28. априла 2017. 058.ba

so-rogatica-1

ROGATICA – Uz usvajanje Statuta opštine, koji je prilagođen odredbama novog Zakona o lokalnoj samoupravi, i Poslovnika o radu Skupštine opštine, odbornici opštinskog parlamenta u Rogatici, danas, 28. aprila, razmatrali su i usvojili Izvještaj o izvršenju budžeta opštine za 2016. koji je iznosio 6 miliona i 646.000 maraka. To je za 6 posto manje od plana i za 1,27 posto više u odnosu na izvršenje u predhodnoj 2015. godini..

Rashodi su, rekla je Tijana Brkić, ostvareni u iznosu od 5 miliona i 691.000 maraka. U kapitalne investicije utrošeno je 1,2 miliona, ali je zabilježen i deficit od milion i 293.060 maraka od čega 861.000 maraka nije uopšte proknjiženo kao dug. Među njima je skoro 400.000 duga DOO Higra iz Bijeljine, za izgradnju cjevovoda Ziličina – Rogatica, 230.000 za usluge „Romanijaputevi“ za izgradnju kupališta u Rogatici, skoro 50.000 refundacije za pripravnike itd.

Sve to, bio je razlog da izvještaj nije usvojen jer je protiv bilo 12, a za 6 opozicionih odbornika.

Ipak, najviše pažnje izazvala je analiza rada javnih ustanova i preduzeća „Komrad“ čije izvještaji o radu za 2016. godinu nisu prihvaćeni na prošloj sjednici. Radi se o Domu zdravlja, Centru za socijalni rad, Turističkoj organizaciji, Centru za kulturu, Narodnoj biblioteci i JP „Komrad“.

so-rogatica-2

Analizu su zajednički uradili načelnik opštine Milorad Jagodić i odjeljenja za privredu i finansije u opštini uz prijedlog mjera za poboljšanje rada ovih subjekata. Među prvim je smjena dosadašnjih direktora i imenovanje vršioca dužnosti na njihova mjesta. Tako je glasovima većine odbornika već na ovoj sjednici razriješen dužnosti direktor Doma zdravlja Njegoš Tripković, a do provođenja konkursne procedure zamjenjivaće ga Siniša Milješić. U Centru za socijalni rad Draganu Bokmaz zamjenjuje Marina Ćosović, u Centru za kulturu Slavišu Bojovića zamjenjivaće Duško Matiojević i u Turističkoj organizaciji Nebojšu Golića zamjenjivaće Predrag Ujić.

Uz smjenu direktora u ovim ustanovama zamijenjeni su i članova upravnih odbora i, opet do provođenja konkursne procedure, imenovani njihovi zamjenici. Smijenjeni su i članovi upravnog odbora Dječijeg vrtića „Bambi“, a zbog nezadovoljstva radom nadležnim organima predloženo je da stave na tapet organe upravljanja i rukovođenja u JP „Komrad“ i Narodnoj biblioteci.

Na ovoj sjednici razmatrano je i nekoliko drugih materijala. Tu je informacija o funkcionisanju mjesnih zajednica na području opštine tokom 2016. godine. Zanimljivo je da sjednici nije prisustvovao, a uredno su pozvani, ni jedan od 13 predsjednika savjeta mjesnih zajednica. I još nešto. Sve i jedan savjet tražio je da im se povećaju finansijska sredstva za rad, a ni jedna, osim MZ Mesići, koja je čak i premašila odobreni iznos za 212 maraka, nije do kraja potrošila ni onih 2000 maraka, koliko im je bilo namijenjeno u budžetu opštine.

so-rogatica-3

Razmatrane su i jednoglasno svih odbornika prihvaćene informacije o radu u prošloj godini Policijske stanice, Srednjoškolskog centra, Veterinarske stanice, Pravobranilaštva Srpske – Sjedište zamjenika u Foči, Opštinske organizacije Crvenog krsta i Opštinske izborne komisije.

Odbornici su usvojili i rješenje o imenovanju članova komisija za primopredaju dužnosti službenih akata i službenih pečata između „starih“ i novoizabranih lica koja su danas imenovana u javnim ustanovama čiji je osnivač opština.

OJAČANA SKUPŠTINSKA VEĆINA

Na početku današnje sjednice predsjednik Skupštine Đoko Razdoljac obavijestio je prisutne da je od ove sjednice ojačana skupštinska većina za još jednog odbornika. Prišao joj je odbornik Siniša Sorak iz Liberalne stranke BiH, tako da od sada skupštinsku većinu sačinjavaju 7 odobrnika SNSD (Mladen Lakić, Ninoslav Prelić, Željka Vukašinović, Siniša Janković, Slaviša Racković, Mišo Sokolović i Marko Jovičić), 2 iz PDP-a (Đoko Razdoljac i Aleksandar Rajak), 1 iz SRS-Srpska u sigurnim rukama (Velibor Đurić), 1 PUP (Vunka Pušonja) i 1 iz LS BiH (Siniša Sorak).

U opoziciji je ostalo 5 odbornika SDS (Tomislav Batinić, Niuna Stjepanović, Zlatko Rajak, Nada Mihajlović i Predrag Spajić), 1 iz PDP (Dragana Bakmaz) i 1 iz DNS-a (Goran Marjanović).

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: