Svečano proslavljen Vaskrs u Čajniču

19. aprila 2017. 058.ba

vaskrs-u-cajnicu-2

ČAJNIČE – U Čajniču je svečano proslavljen najveći i najradosniji vjerski praznik – Vaskrsenje Hristovo, liturgijom u hramu, kojom je nacelstvovao protojerej-stavrofor Momir Vasiljević uz sasluženje sveštenstva hrama. U toku vaskršnje liturgije, pročitana je poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, nakon čega je obavljeno pričešće vjernika, a potom su osvećena i podijeljena vaskršnja jaja.

Tradicionalno povodom ovog praznika, opština Čajniče i Crkvena opština organizuje „Tucijadu“, koja traje tri dana. Na Vaskršnjoj tucijadi u Čajniču, učestvovalo je 128 takmičara, a najjače jaje imao je Miloš Marić koji je u finalu pobijedio Bjelogrlića. U MZ Mljeno od prijavljenih 75 takmičara prvo mjesto osvojila je Anica Lučić,dok je na Lukama od 90 prijavljenih najbolji bio Nikola Radmilović. U MZ Zaborak prvo mjesto osvojila je Anđela Mašić.

vaskrs-u-cajnicu-1

U okviru trodnevne manifestacije, u staroj crkvi priređena je i izložba literarnih i likovnih radova, kao i najljepše našarana jaja, djece iz obdaništa i učenika škola u Čajniču, a obogatili su je više samostalnih umjetnika iz Čajniča sa radovima posvećenih Vaskrsu.
Proslava najvećeg hrišćanskog praznika uz narodne običaje i vaskrsnja jaja, bila je i u pravosalvnim domovima.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: