Svečano proslavljen Vaskrs u Čajniču

19.04.2017.

vaskrs-u-cajnicu-2

ČAJNIČE – U Čajniču je svečano proslavljen najveći i najradosniji vjerski praznik – Vaskrsenje Hristovo, liturgijom u hramu, kojom je nacelstvovao protojerej-stavrofor Momir Vasiljević uz sasluženje sveštenstva hrama. U toku vaskršnje liturgije, pročitana je poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, nakon čega je obavljeno pričešće vjernika, a potom su osvećena i podijeljena vaskršnja jaja.

Tradicionalno povodom ovog praznika, opština Čajniče i Crkvena opština organizuje “Tucijadu”, koja traje tri dana. Na Vaskršnjoj tucijadi u Čajniču, učestvovalo je 128 takmičara, a najjače jaje imao je Miloš Marić koji je u finalu pobijedio Bjelogrlića. U MZ Mljeno od prijavljenih 75 takmičara prvo mjesto osvojila je Anica Lučić,dok je na Lukama od 90 prijavljenih najbolji bio Nikola Radmilović. U MZ Zaborak prvo mjesto osvojila je Anđela Mašić.

vaskrs-u-cajnicu-1

U okviru trodnevne manifestacije, u staroj crkvi priređena je i izložba literarnih i likovnih radova, kao i najljepše našarana jaja, djece iz obdaništa i učenika škola u Čajniču, a obogatili su je više samostalnih umjetnika iz Čajniča sa radovima posvećenih Vaskrsu.
Proslava najvećeg hrišćanskog praznika uz narodne običaje i vaskrsnja jaja, bila je i u pravosalvnim domovima.