Vaskršnja radionica u Dječijem vrtiću „Bajka“

12.04.2017.

vrtic-u-obdanistu-za-vaskrs

ČAJNIČE – Mališani Dječijeg vrtiću „Bajka“ danas su, u susret najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu, sa svojim vaspitačima održali Vaskršnju radionicu, na kojoj su ukrašavali vaskršnja jaja.

Direktor Vukašin Katana rekao je, da se tradicionalno u vrtiću pred obilježavanje nekog praznika, organizuju radionice na kojima se djeca kroz razgovor i igru pripremaju da obilježe taj praznik.

On je dodao da su proteklih nekoliko dana, pred nastupajući najveći hrišćanski praznik, Vaskrs, sa vaspitačima razgovarali o Vaskrsu- zbog čega se slavi Vaskrs i koji su običaji vezani za taj praznik.

Prema njegovim riječima učili su pjesmice i recitacije o Vaskrsu, izrađivali korpice za jaja, farbali ih i ukrašavali, te su kroz ovakva druženja djeca stekla navike i saznanja o značaju tradicionalnih vrijednost.

Mališani su objasnili da se Vaskrs slavi jer je na taj dan vaskrsao Isus Hristos, te da se prvo jaje zove čuvarkuća i da se čuva do sledećeg Vaskrsa.

Vaspitači su oduševljeni sa sposobnošću, kreativnošću i spremnošću djece da uče nešto novo.

U cijelom hrišćanskom svijetu, za Vaskrs je vezan običaj darivanja jajima, koja su simbol obnavljanja prirode i života.

Mališani iz Dječijeg vrtića Bajka” korpice u kojima se nalaze jaja koja su uz pomoć vaspitača danas ofarbali i ukrasili.izložiće na izlozbi u Staroj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču.