Bobanin put ka Svetom Vasiliju Ostroškom

SRNA - Gordana Golubić - 25. maja 2017. 058.ba

bobana-zivkovic

ČAJNIČE – Bobana Živković je prva djevojka iz Čajniča koja je krenula na pokloničko putovanje do Ostroga – Gornjeg manastira i na tom putu je prepješačila 200 kilometara za šest dana.

Utabani putevi hodočasnika vodili su je kroz ostroške šume. Ova zemlja pamti krvave tabane hiljada vjernika koji su po milost, tajnu i čudo Svetog Vasilija Ostroškog krenuli prečicama, od kojih nijedna nije kraća od tri kilometra.

Odvajkada se vjeruje da se na put do Gornjeg manastira ne valja krenuti kolima ili na životinji, nego pješke, ponizno i skromno, sa osjećajem da će sopstvenim pregalaštvom čovjek otkinuti parče neba izbodeno crnogorskim kršem i doživjeti iscjeljenje.

Bobana je išla do Manastira Ostrog sa još petnaest saputnika-hodočasnika, muškaraca i učinila je sve da istraje na svom putu.

„Kada sam stigla pod Ostrog od Donjeg manastira, prema dugogodišnjoj tradiciji, krenula sam bosa ka Gornjem manastiru. Fizička bol tada nestaje, a želja da se što prije stigne sve više raste“, kaže Bobana za Srnu.

Ona ističe da je to bilo „duhovno putovanje, gdje se osjeća Božiji duh i vjera, te da se ovim putešestvijem ljudi smiruju“.

„Za vrijeme putovanja sabirala sam misli, razmišljala o svom životu, greškama, o bližnjima, molila se za njih. Kada sam stigla u Ostrog, sa strahom Božijim prilazila sam moštima sveca, iscjelitelja i spasitelja, primajući blagoslov duhovno se okrepljujući i osnažujući.

Osjećala sam se i uplašeno i svečano. Kulminacija slijedi ispred ćivota Svetog Vasilija – epicentra nadzemaljskog“, navodi Bobana.

Svako ko je putovao do Manastira Ostrog, poslije poklonjenja moštima, vratio se nov i preporođen – priča Bobana Živković i pojašnjava da se „odlazi u atmosferi brige, a vraća radostan“.

„Božija odluka je da svaki namjernik mora doživjeti Manastir i pasti pred ćivot Svetog Vasilija“, kaže ona.

U „igri“ ostroških čudesa, tajni, iscjeljenja, vjere i nevjere, legende i istine – svi vjeruju samo u jedno – u energiju mjesta gdje počiva Sveti Vasilije Ostroški.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,