Đurđevdanski uranak u Čajniču

06. maja 2017. 058.ba

djurdjevdanski-uranak-u-cajnicu

ČANIČE – U čajničkom kraju postoji tradicionalni Đurđevdanski uranak, koga su sačuvali, naslijedili i nastavili članovi KUD „Izvor“ iz Čajniča, čiji je zaštitnik i krsna slava Sveti Đorđe.

I ove godine kao i ranijih godina, Đurđevdanski uranak počeo je nakon molitve i celivanja Čudotvorne Čajničke Krasnice i ikone Svetog Đorđa. Uz pjesmu Bogu i Svetom Đorđu, sa ikonom i zastavom i pojanjem tropara svetitelju, išlo se do izletišta Vrelo.

Inače, svake godine, dolazeći na izvor, članovi KUD-a Izvor umivaju se i pjevaju, obilježavajući i proslavljajući svoju krsnu slavu Svetog Đorđa.

Poslije povratka sa Izvora u prostrijama Doma kulture obavljeno je lomljenje slavskog kolača, koji je prelomio protojerej-stavrofor Momir Vasiljević. Prota Momir je rekao, da se danas slavi pobjedonosac Georgija i zaista radujući se proljeću, najiprije Vaskrsenju Hristovom, radujemo se svojoj slavi, posebno Svetom Đorđu, pobjedonoscu smrti.

On je dodao da je Sveti Đorđe svojim životom i primjerom stekao epitete koje u crkvi stiču oni najhrabriji i najizdrzljiviji, i svojom krvlju zapečatio vjeru i potvrdio postojanost svoje kamene i čvrste vjere u Gospoda Isusa Hrista.
Sveštenik je na kraju blagoslovio i čestitao Krsnu slavu, svetog Đorđa.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: