Kanjoning Hrčavkom nova turistička atrakcija

31.05.2017.

kanjoning-hrcavka-2-650x488

FOČA – U Foči je danas završena desetodnevna obuka za kanjoning vodiče, koju su u organizaciji Svjetskog fonda za prirodu, izveli instruktori iz Slovenije i Austrije.

Zahtjevnu obuku za vođenje turista kroz atraktivni kanjon rijeke Hrčavke u Nacionalnom parku „Sutjeska“ prošlo je 15 Fočaka.

Obuka se sastojala iz 70 časova teorijske obuke i 30 časova praktičnog dijela u samom kanjonu Hrčavke, te na još jednoj prirodnoj destinaciji na rijeci Drini, kao i u Gradskoj dvorani u Foči.

Predsjednik Kanjoning saveza Slovenije Samo Leštan ističe da su učesnici obuke stekli znanje i vještinu da na bezbjedan način provedu turiste.

kanjoning-hrcavka-4-650x366

„Hrčavka ima lijep i dugačak kanjon sa stijenama sa obje strane visokim 200 metara. Za komercijalni kanjoning najbolji je njegov donji dio“, rekao je Leštan.

Njegov kolega iz Austrije Robert Musman oduševljen je ljepotom kanjona Hrčavke, za koji je naveo da je jedno od najljepših mjesta gdje je boravio.

„Hrčavka posjeduje veliki potencijal za komercijalni kanjoning, koji se može organizovati za različite vrste gostiju, na lakši ili teži način prolaska“, rekao je Musman.

Svi učenici obuke od ranije posjeduju iskustvo iz raftinga, planinarenja i speleologije.

Đorđe Gagović kaže da su savladali osnovne alpinističke i speleološke tehnike spuštanja i izvlačenja turista, korišćenja opreme, a naučili su i na koji način pripremiti turiste.