Maturanti prošetali gradom [FOTO]

31.05.2017.

maturanti-u-cajnicu-1

ČAJNIČE – Maturanti iz Srednjoškolskog centra “Petar Petrović Njegoš” u Čajniču, njih 40, sinoć je, prije proslave maturske večeri, prodefilovalo glavnom gradskom ulicom, od svoje škole, ka hramu Uspenja Presvete Bogorodice, gdje su se pomolili Čajničkoj Krasnici i primili blagoslov i poklone od protojereja – stavrofora Momira Vasiljevića, a nakon toga došli do Kulturnog centra, gdje su nastavili proslavu.

Načelnik opštine Goran Karadžić rekao je novinarima, da su ovdje večeras svi zajedno sa maturantima, koji su obilježili završetak jedne etape života, prvi stadij školovanja, kada postaju punoljetni i spremni za nastavak svog putešestvija.

On je izrazio nadu da će ovi mladi ljudi, na osnovu onoga što su naučili od svojih profesora, prvenstveno roditelja, znati primjeniti u budućnosti i svoje naredne obaveze obavljati onako kako to i dolikuje.

maturanti-u-cajnicu-2

Načelnik Goran poručio im je da u životu treba biti strpljiv, radan, te da svaki rad i trud na kraju dobije rezultat.

„Život je kao ekonomija, na kraju sve dođe na naplatu“- istakao je Karadžić.

Direktor škole Ljiljana Jovanović rekla je Srni da i ove godine ispraćaju još jednu generaciju maturanata.

Jovanovićeva je istakla da je ova generacija vrijedno radila, učila, te da je uspješno završila školovanje, srednjom ocjenom 3,98.

„Zadovoljni smo uspjehom sa prolaznošću maturanata, ali kada je u pitanju vladanje učenika, nezadovoljavajući je, a što se odnosi na veliki broj izostanaka, pogotovo je to primjetno u ođeljenju Poslovno-pravnog tehničara“ – naglasila je Ljiljana, dodajući da učenici koji su tokom četverogodišnjeg školovanja postigli odličan uspijeh i imali primjerno vladanje, oslobođeni su polaganja Maturskog ispita, dok će svi ostali učenici ispit polagati u junu.

maturanti-u-cajnicu-3

Prema njenim riječima Komisija je na osnovu izvršenog bodovanja za đaka generacije proglasila Mariju Perendiju iz Gimnazije.

Ljiljana je izrazila nadu da će znanje koje su maturanti stekli u školi, biti im odskočna daska da prebrode mnoge prepreke u budućem životu, te im je poželila mnogo zdravlja sreće i da ostvare svoje snove.

Razredni starješina gimnazije Veselin Grbović istakao je da su gimnazijalci bili jedna od brojnijih generacija u školi u odnosu na zadnje nekolike godine, koji su uspješno završili školovanje, sa srednjom ocjenom od 4,36, što ovakav prosjek u ovoj školi nije zabilježen od rata pa sve do danas.

On je dodao da odjeljenje ima deset odličnih učenika od čega su tri vukovca.

maturanti-u-cajnicu-4

„Učestvovali su u raznim vannastavnim aktivnostima i raznim sajmovima, angažovani su u sportskim klubovima i KUD-u, tako da svojim radom i angažovanošću mogu i nama odraslima služiti za prijer, pojasnio je Grbović.

On je izrazio želju da treba naći načina da ovakve „dragulje“ kao što su ova djeca, nakon njihovog školovanja, vrate i zadrže u Čajniču.

„Nastavite dalje sa svojim radom i trudom, i ne zadajite sebi cilj a da bude primaran, te budite ovakvi kao dosada i rezultati će sami doći- poručio im je Grbović.

U čajničkoj opštini ove godine maturiralo je 40 maturanata , i to dva smijera – Poslovno- pravni tehničar i Gimnazija.