Stanovi za devet porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida

02.06.2017.

img_6887-1024x683

VIŠEGRAD – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević uručili su danas ključeve novoizgrađenih stanova za devet porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

„U opštini Višegrad Vlada Republike Srpske zbrinula je 253 korisnika stambenih potreba, pri čemu su 132 stambene jedinice i 121 nepovratna novčana sredstva“, istakao je Savanović.

On je rekao da je Vlada Republike Srpske imala osjećaj za ove kategorije i do sada je zbrinula 8.230 korisnika. „Od toga je urađeno 3.328 stambenih jedinica, a 4.902 korisnika zbrinuta su kroz nepovratna novčana sredstva“, precizirao je Savanović.

On je istakao da je to human program koji je pokazao veličinu i osjetljivost institucija Republike Srpske, a prije svega Vlade i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

„Imamo podatke sa terena da još ima nezbrinutih, ali ćemo novom uredbom naći nova sredstva i zbrinuti one najkritičnije koji su izostali na prijavljivanje konkursa“, dodao je Savanović.

On je rekao da je na sastanku sa načelnikom opštine Višegrad dogovoreno da se svi problemi rješavaju zajedno i efikasno u saradnji sa ministarstvom i Vladom Srpske.

„Višegrad doživljavam i osjećam kao bitan grad koji ima istorijsku tradiciju i grad u kome se istorija može naučiti, vraćajući se u prošlost. Višegrad pokazuje svu širinu i toleranciju u Republici Srpskoj“, istakao je Savanović.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je saradnja Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i opštine Višegrad na izuzetno visokom nivou.

„Porodice kojima danas dodjeljujemo ključeve ponijele su najveću žrtvu u stvaranju Republike Srpske. Oni su briga Vlade Republike Srpske i opštine koji su im omogućili useljenje u tek izgrađene stanove“, istakao je Đurević.

On je dodao da se rješavanjem ovoga rješava jedno od najbitnijih pitanja, a to je stambeno zbrinjavanje, čiju je izgradnju finansiralo Ministartvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, a lokalna zajednica je obezbijedila tehničku dokumentaciju, infrastrukturu, građevinsku i upotrebnu dozvolu.

„Ovo je najskromniji način kojim Republika Srpska i lokalna zajednica pokazuju svoj odnos poštovanja i vječne zahvalnosti ovim porodicama“, istakao je Đurević.

On je rekao da će opština i u narednom periodu nastaviti da pruža snažnu podršku svim programima i da vodi odgovornu socijalnu politiku s ciljem što veće brige o svim građanima.

„Probleme koje imamo rješavaćemo zajedno uz podršku Vlade Republike Srpske i to je dogovor sa današnjeg sastanka sa ministrom Savanovićem“, istakao je Đurević.

Supruga poginulog borca Ana Gavrilović rekla je da je zadovoljna stanom koji je dobila.

„Mnogo će mi značiti stan, koji je veoma lijep. Nakon rata izbjegla sam iz Goražda i do sada sam stanovala sa kćerkom“, dodala je Gavrilovićeva.

Porodica ratnog vojnog invalida Mara Suharov izrazila je zadovoljstvo što je nakon 20 godina dobila stan.

„U stanu će živjeti četvoročlana porodica, a posebnu zahvalnost dugujem načelniku opštine i Boračkoj organizaciji, koji su dodijelili ključeve“, dodala je Suharov.

Nakon podjele ključeva, Savanović i Đurević su obišli nove opštinske prostorije u Gradskoj kući u Andrićgradu.