Moto-kros trke „Rogatica 2017“ – Saghmeister i dalje bez premca [FOTO]

20.08.2017.

moto-kros-rogatica-1

ROGATICA – Poslije pauze od četiri godine u Rogatici juče su ponovo održane tradicionalne međunarodne moto-kros trke posvećene krsnoj slavi ove opštine Preobraženju Gospodnjem koje su bodovane za prvenstvo Republike Srpske i BiH.

Na stazi Ptičijak, za koju poznavaoci tvrde da je jedna najboljih u ovom dijelu Balkana, pred brojnim ljubiteljima ove vrste sporta, vožene su dva puta po tri trke na kojim je učestvovalo 38 motociklista iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije.

moto-kros-rogatica-2

U klasi MX turist startovalo je 15 motociklista i očekivano najbolji je bio poznati as Gabor Saghmeister iz Subotice koji je vozio motocikl KTM 450 i osvojio maksimalnih 50 bodova. Drugo mjesto u ovoj klasi pripalo je Mateju Staniću iz AMK „Kreševo“ sa 44 i treće Vojislavu Crnjanskom iz Bačke Palanke u Srbiji.

U klasi MX 85 vozilo je 10 motociklista i sa 50 bodova na motoru KTM 85 prvo mjesto pripalo je mladom Miliću Zimonjiću (14 godina) iz MK „Tanasko Rajić“ u Čačku. Drugo sa 44 boda zauzeo je, opet dječak, Strahinja Kalamković iz MK „ERE“ u Arilju, a treće David Vidović iz Viteza koji je vozio Hondu 85 i sakupio 40 bodova.

moto-kros-rogatica-3

Klasu MX 1 i MX 2 motociklisti su vozili zajedno, ali je bodovanje bilo odvojeno, pa je prvo mjesto u klasi MX 1 sa 50 bodova osvojio Dario Čerkez iz MK Viteza ispred Duška Paunovića iz MK Čačak i Igora Kneževića iz MK „Maršal“ u Banja Luci koji je sakupio 40 bodova.

Zanimljiva borba vođena je u najzahtjevnijoj MX 2 klasi koja je vožena 25 minuta plus 2 kruga. Prvo mjesto sa 50 bodova osvojio je Edin Halilović iz MK „TRP Marković“ Rakov potok iz Hrvatske,drugo sa 44 boda Hristijan Stanković iz MK „Moto stars“ iz Makedonije i treće sa 40 bodova Antonije Čerkez koji je vozio za MCK iz Zagreba.

moto-kros-rogatica-4

Što se tiče plasmana klubova, na prvom mjestu je MCK „Vitez“ iz Viteza ispred MK „Tanasko Rajić“ i „Termorad“ iz Čačka. Na četvrtom je MK „Ere“ iz Arilja na petom MK „TRP Marković“iz Rakova Potoka u Hrvatskoj i tako do MK Bugojno na 11 mjestu bez osvojenog i jednog boda.

Najzapaženiji na trkama bio je Gabor Saghmeister desetostruki učesnik relija Pariz-Dakar i višestruki prvak na trkama širom Evrope, Jugoslavije i Srbije. U Rogatici je treći put i reče da ovdje rado dolazi. Ovoga puta iako je pobijedio nije zadovoljan onim što je pružio. Razlog je prašina na stazi na koju i pored velikog truda organizator nije mogao uticati. Doći će, reče, i dogodine ako dobije poziv.

moto-kros-rogatica-5

I još jedno zapažanje posmatrača ovog sportskog spektakla u Rogatici. Motociklizam u regionu ima svijetlu budućnost. To govori podatak da je u klasi MX 85 hrabro vozilo više pod polovine dječaka sa 10 do 15 godina starosti. Uz mlađane Milića Zimonjića i Strahinju Kalamkovića, tu je Petar Rajević iz Čačka ima svega 10 godina i tako redom.

Poslije dugo godina na trkama je svoje predstavnike imalo i AMD „Rogatica“. Za njega su trčali uglavnom Sokočani Nemanja Vukojčić, Bane Biljić i Boris Đerić.

moto-kros-rogatica-6

Tri prvoplasirana motociklista u svim klasama dobili su po pehar, flašu šampanjca i novčanu nagradu koje je obezbijedio organizator trka AMD Rogatica sa pokroviteljima Predsjednikom Republike Miloradom Dodikom, Ministarstvom za civilne poslove u Savjetu ministara BiH i Opština Rogatica uz podršku više sponzora.

moto-kros-rogatica-7

moto-kros-rogatica-8

moto-kros-rogatica-10