Speleolozi iz Bolonje istraživali pećine u slivu rijeke Prače

25.08.2017.

turisti-iz-bolenje-u-rogatici

ROGATICA – Ovih dana Turističku organizaciju Rogatica posjetila je grupa speleologa iz Bolonje (Gruppo Speleologico Bolognese – Unione Speleologica Bolognese) i upoznala nas sa dosadašnjim radom na ispitivanju i mapiranju pećina u slivu rijeke Prače. Naime ova profesionalna grupa speleologa već duži niz godina dolaze na područje Romanijskog platoa i vrše istraživanja pećina u ovom dijelu Republike Srpske.

Prošle godine su izvršili uspješno mapiranje pećine Govještica koja je ujedno i najduža pećina u Bosni i Hercegovini.Ovaj pećinski sistem na dužini od 9682 metra nalazi se takođe u kanjonu rijeke Prače u blizini Mesića.Takođe su podijelili zanimljive podatke sa nama o ljudskim skeletima pronađenim u pećinama u slivu Prače.Vršena su ispitivanja dijela skeleta na univerzitetu “Universita del Salento” (CEDAD Centro di DAtazione e Diagnostica) u Brindisiju i tom prilikom je utvrđeno da oni datiraju iz perioda 1150 godine do 1277 godine Nove ere.

Trenutno rade na ispitivanju pećinskog sistema Pogorelica koji je još neistražen dovoljno a te i ostale podatke će podijeliti sa nama kako bi što bolje pripremili speleološku turističku ponudu naše opštine.

Turistička organizacija opštine Rogatica će izaći u susret i pružiti potrebnu podršku ovoj grupi spelologa jer je to u obostranom interesu.Želimo im sretan rad.