Održana 53. Poljoprivredna izložba u Rogatici [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 08. oktobra 2017. 058.ba

poljoprivredna-izlozba-u-rogatici-2017-1

NAGRAĐEN 131 IZLAGAČ SA PREKO 22,5 HILJADE MARAKA

ROGATICA – I pored lošeg vremena, Regionalna poljoprivredna izložba koja je juče i preključe održana u Rogatici opravdala je taj naziv po svim parametrima posebno po brojnosti izlagača i kvalitetu izloženih grla stoke i ostalih poljoprivrednih proizvoda.

Okupila je 175 poljprivrednih proizvođača i drugih izlagača sa područja Sarajevsko-romanijske i Goornjedrinske regije i drugih susjednih opština. Nagrađen je 131 izlagač koji su ponijeli nagrade u vrijednosti od 22620 maraka.

U kategoriji goveda 36 uzgaivača izložilo je 79 grla. Nagrađeno je 30 uzgaivača sa nagradama u visini od 7800 maraka.

Najbolju junicu preko 12 mjeseci doveli su Mile Jagodić i Nikola Petrović, gravidnu junicu Vitomir Vitomir, a kravu Ćebić Radomir, svi iz opštine Rogatica i nagrađeni su sa po 400 maraka po grlu.

poljoprivredna-izlozba-u-rogatici-2017-2

Ovce je izlagalo 33 uzgaivača sa 54 kolekcije od po 5 grla. Kvalitet izloženih grla je bio izuzetno dobar i svi uzgaivači su nagrađeni sa 7700 maraka. Najbolje dvizice doveli su Milad Bojović iz Sočica (Rogatica) i Dragiša Lalović iz Kalinovika, dok su najbolje ovce imali Slavko Purković iz Brezja (Rogatica) i Zoran Pavlović iz Kalinovika. I njima su pripale nagrade u visini od po 400 maraka.

Iz godine u godinu raste i broj uzgaivača koza. Na ovogodišnju izložbu došlo je 7 uzgaivača sa 50 grla u 10 kolekcija. Najbolju kozu i jaricu doveo je i nagradu od po 300 maraka ponio je Spasoje Čamur iz Istočnog Sarajeva.

Konja je sve manje na izložbi u Rogatici. Ove godine izlagano je svega 13 grla, od čega 2 priplodne kobile, 7 pastuha i četvoro omadi. Za uzgoj pastuha prvu nagradu u visini od 300 maraka ponio je Ramiz Dedajić iz Šetića kod Borika, a za najbolju kobilu Nemanja Kosorić iz Radave kod Rogatice. I njemu je pripala nagrada od po 300 maraka.

I proizvođači sjemenskog i krompira za jelo nisu iznevjerili. Na izložbu ih je došlo 27 i svi su nagrađeni. Najbolji sjemenski krompir imalo je DOO “Agros” i ponio nagradu od 300 maraka. Krompir za jelo izlagalo je 25 uzgaivača i svi su ponijeli neku od nagrada. Prvu u viusini od po 200 maraka odnijeli su Nataša Racković iz Plješevice kod Rogatice i braća Duško i Željko Džida sa Borika.

poljoprivredna-izlozba-u-rogatici-2017-3

Skorup-kajmak kao novi brend Sarajevsko-romanijske regije ove godine izlagalo je 19 proizvođača. Na ocjeni stručne komisije bilo je 20 uzoraka od čega 14 zrelog i 6 mladog kajmaka. Konkurencija je bila izuzetno jaka, pa je ekstra klasom ocijenjeno čak 5 vlasnica koje predvodi Jelenka Ninković iz sela Kopito u opštini Višegrad. Sa njom u društvu su još Ranka Vitomir, Nada Maksimović i Milanka Antonić iz Han-Pijeska, te Mira Džida iz Rogatice, koje su ponijele nagradu od po 150 maraka i uglavnom sve prodale izloženi skorup-kajmak. Zanimljivo je da tri uzorka nisu dobiula prolaznu ocjenu iz razloga što nisu ispunjavala tražene senzorne osobine.

Sa tradicionalnim domaćim proizvodima došlo je čak 44 izlagača. Domaća kuhinja bila je zastupljena u 19 izlagača, kućna radinost 16 i ženske rukotovrine sa 9 izlagača. Bilo je svega i svačega od dobro pojesti do ponijeti kući sok I drugih proizvoda od aronije koje je nudila prvi plantažni uzgaivači ove biljke u opštrini Rogatica Milomirka Mitrović iz Sjeverska, kosište za kosu koga je nudio Milovan Perišić, do tikvava bundeve sa preko 30 kilograma koje je donio Nenad Perović i tako redom.

Najbolji štand imali su Vojko i Slađa Ujić i pčelar Radislav Jankoivić.

Organizator izložbe bila je Opština Rogatica uz podršku Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i jednog broja sponzora. Među njima je i Mikrokreditno društvo “Mikrofin” doo Banja Luka, koje je doniralo vrijedan robni poklon u kome je bio jedan kardan za traktor, dva raonika za plug, nož za kosilicu trave, crijevo za duvanje guma i mazalicu u vrijednosti od 400 maraka. Tu je i Mljekara “Pađeni” koja je obezbijedila sir i kajmak za doručak članovima ocjenjivačkih komisija i organizacionog odbora izložbe.

Izložbu su podržale i vrijedne žena iz Udruženja “Snop” iz Gučeva i “Rogatica” iz Rogatice, a svoj prilog su dale i žene iz Rudog, Sokoca i Han-Pijeska.

poljoprivredna-izlozba-u-rogatici-2017-4

poljoprivredna-izlozba-u-rogatici-2017-5

poljoprivredna-izlozba-u-rogatici-2017-6

poljoprivredna-izlozba-u-rogatici-2017-7

poljoprivredna-izlozba-u-rogatici-2017-8

poljoprivredna-izlozba-u-rogatici-2017-9

poljoprivredna-izlozba-u-rogatici-2017-10

poljoprivredna-izlozba-u-rogatici-2017-11

poljoprivredna-izlozba-u-rogatici-2017-12

poljoprivredna-izlozba-u-rogatici-2017-13

poljoprivredna-izlozba-u-rogatici-2017-14

poljoprivredna-izlozba-u-rogatici-2017-15

poljoprivredna-izlozba-u-rogatici-2017-16

poljoprivredna-izlozba-u-rogatici-2017-17

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,