Počela primjena najsloženijih zahvata iz otohirurgije

28.11.2017.

operacija-u-foci

FOČA – Na Odjeljenju za otorinolaringologiju Univerzitetske bolnice Foča, kadrovskim jačanjem i nabavkom savremene opreme, počele su da se primjenjuju najsloženije operacije iz oblasti otohirurgije.

Zahvaljujući direktoru beogradske Univerzitetske klinike za otorinolaringologiju Nenadu Arsoviću, jednom od vodećih svjetskih stručnjaka iz ove ove oblasti, danas je u Foči, nakon više decenija, pacijentu urađena rekonstrukcija bubne opne.

Riječ je o veoma rijetkom operativnom zahvatu, koji se radi mikrotehnikom u opštoj anesteziji.

„Vrši se rekonstrukcija, ne samo bubne opne, već čitavog aparata u srednjem uhu“, pojasnio je Arsović, pod čijim vođstvom je urađena operacija.

On je pohvalio tim stručnjaka u Foči, za koje je rekao da su veoma ambiciozni i da imaju veliku želju da napreduju u svim oblastima.

arsovic-600x450

„To je veoma pohvalno i naša klinika ih podržava stručno dolascima ovdje da im pomognemo u operacijama. Nekada mi radimo, a nekada oni, a mi asistiramo. Pacijenti iz ove regije, koji su morali ići u Beograd ili Banjaluku, ovim će dobiti centralnu bolnicu u kojoj će moći, što se tiče otorinolaringologije, da završavaju najveći broj operacija “, naveo je Arsović.

Rekonstrukcija bubne opne urađena je petnaestogodišnjem pacijentu iz Pala Nikoli Gavriloviću.

„Prije šest godina sam operisao krajnike i stavili su mi cjevčice, a nakon dvije-tri godine osjetio sam da mi je sluh oslabio. Rečeno mi je da mi je pukla buna opna. Trebao sam da radim operaciju u julu u Kasindolu, ali imao sam neke pripreme pošto se bavim biatlonom, a onda su me uputili da radim u Foči operaciju“, rekao je Gavrilović pred ulazak u operacionu salu.

Načelnik Odjeljenja za otrinolaringologiju Univerzitetske bolnice Foča Siniša Šolaja nada se da će fočanski ljekari, pod mentorstvom Arsovića, veoma brzo usvojiti složene procedure i da će početi i samostalno da ih rade.

„Otohirurgija se ovdje dugo nije radila, a najavom da ćemo početi te vrste operacija, mi već na spisku imamo oko 40 pacijenata koji čekaju. Nadamo se da ćemo veoma brzo tu listu smanjiti i da će te operacije postati rutinska procedura“, rekao je Šolaja.

On je podsjetio da je operaciona sala za otohirurgiju još ranije opremljena zahvaljujući pomoći Vlade Holandije i opštine Foča, te da trenutno na ovom odjeljenju radi troje specijalista otorinolaringologije i jedan specijalista maksilofacijalne hirurgije.