Proslava Svetog Save i na Borikama

27.01.2018.

ROGATICA – Školska slava Sveti Sava obilježena je i na Borikama. Akteri su bili starješina ovdašnje crkve Svetih apostola Petra i Pavla, protojerej Njegoslav Jelisić i članice novoosnovanog udruženja žena “Borike” predvođene predsjednicom Ivanom Planojević.

Nakon prigodnog programa o prosvetitelju i prvom učitelju Svetom Savi, koga su izveli učenici ovdašnjeg Odjljenja osnovne škole “Sveti Sava” iz Rogatice, za sve učesnike programa i ostalu djecu koja su danas došla u crkvu kao simbolična nagrada, obezbijeđeni su i uručeni svetosavski paketići sa slatkišima i igračkama koje su obezbijeđeni poklonima dobrih ljudi koji žive ili su rođeni u ovom kraju. U ime Crkvene opštine paketiće je uručio protojerej Jelisič.

Ovogodišnjoj proslavi Svetog Save prilog su dale i članice Udruženja žena “Borike”. Bilo je to u neku ruku njihovo “vatreno krštenje” pred ambicioznom planom narednih aktivnosti. One su za ovu priliku isplete 30 zimskih kapa i poklonile ih učesnicima svetosavskog programa i ostaloj djeci koja su se danas našla u crkvi . Radi se, reče predsjednica Udruženja Ivana Planojević, o zimskim vunenim kapama različitih veličina i dezena koje će djeci, a posebno školarcima pješacima, dobro doći u zaštiti od hladnoće i zime koja još ne popušta na Borikama.

Usput da se kaže da je Udruženje žena na Borikama osnovano i registrovano pred kraj prošle godine. Trenutno okuplja 15-tak članica. Za predsjednicu udruženja izabrana je Ivana Planojević, a Olivera Planojević je predsjednica Upravnog odbora.

Cilj osnovanja je poboljšanje standarda I socio-ekonomskog položaja žena na selu, povezivanje i saradnja sa sličnim udruženjima na području opštine, regije, Republike Srpske, BiH i šire, oživljavanje starih zanata i zaboravljenih ženskih rukotvorina, podsticaj ženskog preduzetništva i samozapošljavanje žena i ženske omladine i ostalih vidova ženskog stvaralaštva u namjeri da se Borikama i ovom kraju vrati izgubljeni sjaj, posebno u sferi turizma po kome je bio nadaleko poznat, reče predsjednica Ivana Planojević.