Obilježena 15. godišnjnica KUD „Sretenje“ u – Veliki koncert za jubilej [FOTO]

11.02.2018.

ROGATICA – KUD „Sretenje“ koje radi pri Crkvenoj opštini Rogatica večeras je obilježilo 15 godina postojanja i aktivnog rada. To je sjećanje ma Sretenje Gospodnje 2003. Godine kada je na inicijativu sveštenika Gvozdena Arambašića i blagoslov mitropolita dabrobosanskog gospodina Nikolaja formirano ovo Društvo kroz koje je za 15 godina postojanja prošlo više generacija mladih Rogatičana koji ne samo da su maučili igrati tradicionalna narodna i novokomponovana kola, nego i dali brojne koncerte u Rogatici, širom Republike Srpske, u Srbiji i Crnoj Gori pa i inostranstvu.

Jubileju u čast u do vrha punoj gledalaca sportskoj dvorani, večeras je održan koncert koga su otvorili i zatvorili folkloristi „Sretenja“. Počeli su sa dva kola najmlađi koje igrati uči Ana Ristanović, a završili seniori koje vodi profesor Jadranko Vuković.

Prilog slavlju dali su i gosti iz bratskih kulturno-umjetzničkih društava. Tako su gledaoci imali priliku da na djelu vide folkloriste iz Trnova kao sekcije KUD „Vojkovići“ iz Vojkovića, „Prosvjete“ iz Rudog, „Boksita“ iz Milića, „Mladosti“ sa Pala i „Janja“ iz Šipova.

Publiku je posebno oduševila etno grupa „Srpski dvor – Sveti Dimitrije“ iz Sremske Mitrovice, koja je došla predvođena osnivačem KUD „Sretenje“ protojerejem stavroforom Gvozdenom Arambašićem koji sada živi i bogosluži Sremskoj Mitrovici.

U znak zahvalnosti za saradnju on je iz ruku predsjednika ovog Društva primio povelju počasnog člana „Sretenja“. Ovo priznanje dobio je i načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić i njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom u čije ime povelju je primio starješina crkve Svete Trojice u Rogatici Predrag Masal.

Zahvaljujući se na pozivu da prisustvuje jubileju i primljenoj povelji, prota Gvozden je poželio da KUD „Sretenje“ traje koliko i crkva u Rogatici i njegovom predsjedniku uručio ikonu Spasitelja Hrista koja je došla iz bratske Rusije.

Nakon koncerta i toplo pozdravljenih svih učesnika programa načelnik opštine Milorad Jagodić novinarima je rekao da je ovo jedno lijepo veče. S razlogom jer je obilježen jubilej kome su dali prilog naši i folkloristi iz ussjednih mjesta, pa čak i Šipova i Sremske Mitrovice.

Tekst i foto: Sreten Mitrović