Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“ Rogatica – Za puteve milion maraka

18.02.2018.

ROGATICA – U cilju brže, lakše i jeftinije eksploatacije šumskih drvnih sortimenata ŠG „Sjemeć“ iz Rogatice svake godine uz angažovanje vlastite radne jedinice „Građenje“ i usluge „Romanijaputeva“ iz Sokoca izgradi desetinu kilometara novih šumskih kamionskih puteva i rekonstruiše dio postojećih uz asfaltiranje.

Tako će biti i ove godine. Prema planu investicionih ulaganja izgradiće se 11,5 kilometara novih i rekonstruisati oko 2 kilometra postojećih puteva uz investiciju od preko milion maraka.

Šumski kamionski putevi, reče Milomir Ećimović, rukvoodilac za tehničke pripreme i realizaciju proizvodnje u Gazdinstvu, gradiće se na 11 lokacija. To su Babljak – Zaravne, Prsten – Usjek, Bježanija – Krešine, Kremne paluške – Kozare i Odžačine – Krasulje u Devetaku i Obješenjak – Milakov do i Jagodina vrtača – Plemić bunar na Sjemeću. Tu su i putevi Rakitnica – Jasik, Izgumanje – Gradac, Otricevo – Gornja ravan i Vijenac – Crni vrh.

Uz izgradnju novih puteva biće rekonstruisane i četiri dionice već izgrađenih šumskih kamionskih puteva. Riječ je o putu Očikor – Vrba u Plješevici, Kula – Do u Gornjem Osovu, Polje – Pitoma vrtača u Sjemećkom polju i Bijeli put – Izborine u Mjesnoj zajednici Kozići.

Radi se uglavnom o kraćeim dionicama čijom će modernizacijom uz otvaranje šuma imati korist i gravitirajuća sela, reče na kraju Milomir Ećimović.