Veliki interes za projekat brzog puta Sarajevo–Beograd

08.02.2018.

VIŠEGRAD – Ministar transporta i komunkacija u Savjetu ministara Ismir Jusko rekao je da je svima u BiH i Srbiji u interesu da projekat izgradnje brzog puta Sarajevo-Beograd ide ubrzanom dinamikom i da se što prije vidi gradilište, ali da je, prije svega, potrebno prikupiti informacije na terenu, izvršiti stručnu analizu i potom i studiju izvodljivosti.

„Početak realizacije ovog projekta zavisiće od prikupljenih informacija, kao i vremena potrebnog da delegacija Turske sve te informacije objedini u jedan dokument i napravi studiju izvodljivosti. Ne vjerujem da će to trajati dugo jer, prema ovome što sam vidio u proteklim danima, stav turske delegacije je da ovaj projekat ne treba razvodnjavati i da treba ići što bržom dinamikom“, istakao je Jusko.

Nakon sastanka sa načelnikom opštine Višegrad Mladenom Đurevićem, Jusko je istakao da bi narednih dana trebalo da budu sumirane sve dosadašnje informacije sa terena da bi se planirali dalji koraci u vezi sa ovim projektom.

„Izlazak na teren delegacije Turske i njihova želja da snime sve dionice pokazuje da su oni ozbiljno pristupili ovom projektu“, dodao je Jusko.

On je rekao da je prošle sedmice ministarstvo na čijem je čelu dobilo zadatak da organizuje sastanke truske delegacije sa predstavnicima Srpske i FBiH.

„Jednu od ključnih uloga u ovom projektu imaće lokalna zajednica jer ljudi iz lokalne zajednice najbolje poznaju ovaj teren. Informacije koje dobijemo od njih su informacije koje u ovom momentu delegaciji Turske najviše trebaju“, rekao je Jusko novinarima u Višegradu nakon sastanka sa rukovodstvom te opštine.

Napominjući da su sastanci sa predstavnicima lokalnih zajednica prva faza u realizaciji ovog projekta koja se zasniva na prikupljanju što većeg broja informacija, Jusko je naveo da je današnji sastanak bio konstruktivan i da je načelnik Đurević obećao punu podršku i da nema razloga saradnja ne bude na najvećem nivou.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da ova lokalna zajednica želi da sarađuje u svim daljim aktivnostima – od idejnih projekata do glavnog projekta brzog puta.

„Opština Višegrad stoji na raspolaganju sa potrebnom infrastrukturom i ljudstvom, ali i dokumentacijom da bi se sve to ubrzalo i došlo do željenog cilja“, naglasio je Đurević.

On je istakao da bi realizacija ovog projekta za Višegrad značilo mnogo jer svaka opština priželjkuje da ima u blizini brzi put koji je bitan za razvoj privrede i turizma, a i za standard stanovnika.

Delegacija, koju su činili zamjenik direktora Autocesta Republike Turske Mehmet Tutas, ambasador Turske u BiH Haldun Koc, te predstavnici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, ranije danas obišli su i postojeću trasu puta od Vardišta prema Ustiprači.