Oko 200 novinara i turoperatera u Višegradu

14.04.2018.

VIŠEGRAD – Višegrad je danas posjetilo oko 200 novinara i predstavnika turističkih agencija iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i BiH koji su prugom, rijekom i drumom došli u posjetu ovom gradu.

Tokom ove posjete gosti su obišli most Mehmed-paše Sokolovića, Andrićgrad i druge znamenitosti na području grada.

Organizator programa „Čarobni turistički prsten“ Goran Glišić rekao je da ovaj program obuhvata plovidbu brodom od Perućca do Višegrada i povratak vozom „Ćiro“ do Mokre Gore, a dalje autobusom kroz Nacionalni park „Tara“.

„Ovo je prva ovogodišnja promotivna vožnja, koja je okupila 70 novinara iz zemlje i inostranstva, oko 90 predstavnika turističkih agencija i 30 predstavnika različitih institucija. Ideja nam je da ovaj program realizujemo tokom ljeta jednom sedmično“, istakao je Glišić.

On je dodao da je ovo druga sezona kako se ovaj program sprovdi, te da je prošle godine prevezen veliki broj turista i da su utisci veoma pozitivni.

Vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka „Drina“ Dragić Glišić rekao je da će novoosnovani Nacionalni park i Arheološki muzej Skelani biti sastavni dio turističke ponude „Čarobnog turističkog prstena“.

„Prirodna raznolikost biljnog i životinjskog svijeta sa endemskim vrstama od pančićeve omorike, divokoze, mrkog medvjeda daju iste mogućnosti kao i susjedni Nacionalni park `Tara`. Bogato kulturno-istorijsko nasljeđe srednjovjekovne tvrđave Klotjevac i Đurđevac na obali jezera u kanjonu pravi su biseri u turističkoj punudi“, istakao je Glišić.

On je dodao da će i ove godine, kao i prethodne, u okviru tradicionalne turističke manifestacije Pančićeva regata osim brodova iz Višegrada i Bajine Bašte biti dosta plovila iz cijele BiH i Srbije.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je Višegrad nezaobilazna turistička destinacija i da se broj turista povećava, te da opština ulaže značajna sredstva u razvoj turizma.

„Nastojimo na različite načine da obogatimo turističku ponudu i ova današnja posjeta mnogo govori, jer je ovo prilika da na najbolji način promovišemo prirodne ljepote i sve ono što Višegrad može da ponudi“, istakao je Đurević.

On je dodao da je oduševljen ovom posjetom, jer je izuzetno veliki broj turoperatera i novinara u jednom danu posjetio ovaj grad.

Promocija „Čarobnog turističkog prstena“ zamišljena je kao jedinstvena kružna tura koja obuhvata vožnju čuvenom „Šarganskom osmicom“, posjetu Drvengradu u Mokroj Gori, Nacionalnom parku „Tara“, novosonovani Nacionalnom parku „Drina“, Bajinoj Bašti, te kanjonu rijeke Drine i obilazak Višegrada.