Vaskrs u Rogatici – Radost praznika uz molitve i šarena jaja

10.04.2018.

ROGATICA – Vaskrs kao najradosniji praznik i dan pobjede nad zlom, grehom i smrti, na području crkvenih opština Rogatica i Borike u svetovnoj opštini Rogatica, protekao je u bogosluženjima u ovdašnjim crkvama. Teško će reći gdje je bilo svečanije i dostojanstvenije da li u rogatičkoj crkvi Svete Trojice ili hramu Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama, u kojim su već od Velikog četvrtka do današnjeg Vaskrsnog utorka. Sve je bilo u znaku velikog praznika i nade u novi bolji život.

Sam dan Vaskrsenja Isusa Hrista, Vaskršnji ponedjeljak i današnji Vaskršnji utorak uz liturgije začinjeni su tradicionalnim tucanjem jaja među kojima su dominirala ona obojena u crvenoj boji koja, po narodnom vjerovanju, označava plodnost, napredak i berićet.

Prvog dana Vaskrsa u centru su bile „matične“ crkve u Rogatici i na Borikama. Već drugog dana Vaskrsa svete liturgije prenesene su u crkve na „terenu“.

U crkvi Svetog Jovana Krstitelja na Crkvinama, liturgiju je služio paroh borički protojerej Njegoslav Jelisić, a kroz stoljetne šume Devetaka na čijim obroncima kao u predvorju je izgrađen ovaj hram, odjekivalo je crkveno zvono. Lijepo vrijeme i sunčan dan učinili su da je njegov eho, kao rijetko kada, bolje i jače, dopirao do susjednih Rađevića, Beheća i drugih sela berkovićke Prodole i time se pridružilo slavlju kome nema ravna tokom godine.

Sve je bilo svečano i veličanstveno. Falilo je malo više vjernika. Vjerovatno su smatrali da su svoje duhovne potrebe već zadovoljili uz dane pred Vaskrs i na sami Vaskrs, pa su ostali kod kuća ili izašli na porodična groblja uz Pobusni ponedjeljak da pobusaju i urede grobove svojih pokojnika.

Danas, na Vaskršnji utorak, svetim liturgijama uz vaskršnje slavlje nastavljeno je u hramu Svete velikomučenice Marine u Zakomu i crkvi posvećenoj Saboru srpskih svetitelja u Brankovićima.