Udruženje žena „Borike“ – Položeni prvi ispiti na putu osnaženja seoskih žena

01.05.2018.

ROGATICA – Finale projekta „Osnaženje žena sa područja Mjesne zajednice Borike“, koga je uz još devet iz cijele BiH finansijski sa 2000 maraka podržala Fondacija za osnaženje žena BiH, održano je prošlog vikenda u sali Skupštine opštine u Rogatici.

Otvarajući ovaj skup, kome je uz članice Udruženja, prisustvovalo i više gostiju iz javnog i društvenog života u opštini, predsjednica boričkih žena Ivana Planojević reče da je Udruženje za nepunih pola godine od osnivanja postiglo zapažene rezultate o kojim se na boričkom platou uveliko priča kao pozitivnom koraku na planu osnaženja žena ovog kraja.

O postignutim rezultatima govorila je član Upravnog odbora Svjetlana Nikolić. Ona reče da su zahvaljujući podršci Fondacije za osnaženje žena BiH, žene sa Borika prisustvovale trodnevnoj obuci u Sarajevu nakon koje su organizovale više razgovora i radionica za izradu ženskih ručnih radova pod motom „da se ne zaboravi boričko ruho“ i drugih predmeta čijom eventualnom prodajom bi se mogao popraviti ekonomski položaj žene na selu. Uz to, nabavljene su i podijeljene ženama određene količine sjemena za proljećnu sjetvu i materijala za izradu ženskih ručnih radova. Kupljen je i jedan štampač i nešto promotivnog materijala, a upriličena je i uspješna posjeta, uz prezentovanje boričkih ženskih potencijala, regionalnom sajmu domaćih proizvoda u Rudom, koji je održan pred kraj marta ove godine.

Uz Fondaciju za osnaženje žena BiH, podršku radu ove nevladine organizacije pružila je i Opštinska uprava u Rogatici, kojoj je ovom prilikom odato posebno pismeno priznanje koga je primio predsjednik SO-e Đoko Razdoljac.

Zahvaljujući se na priznanju Razdoljac je obećao da opština i ubuduće, u granicama mogućnosti, a u cilju čuvanja tradicije i društvenog naslijeđa, pružati pomoć ovom i drugim sličnim udruženjima i organizacijama.

Ovaj skup je bio i svojevrsna izložba kućne radinosti i kulinarskih postignuća žena sa boričkog platoa. Bilo je i da se po želji nešto pojede, popije čašica „domaće mučenice“ i sokova, ali i zasladi raznovrsnim kolačima i medom koga su pčele prikupile na prostranim livadama od Sjemeća do Babljaka i Rađevića uz ljubazno domaćinsko nuđenje žena ovog kraja.