Do Vidovdana novi ikonostas u kompleksu Andrićgrada

04.06.2018.

ANDRIĆGRAD – Ikonostas Crkve Svetog cara Lazara u kompleksu Andrićgrada u Višegradu uskoro će da zablista u punom sjaju, jer su u ovaj hram dopremljene preostale ikone. Starešina hrama Dragan Vukotić kaže da se radovi privode kraju i da će nove ikone uskoro biti postavljene.

– Ikone su rad ikonopisca Aleksandra Živadinovića iz Beograda i njegovih pomoćnika Pere Vujovića, Miloša Rončevića i Darka Milojevića – kaže sveštenik Vukotić.

Prema njegovim rečima, preostali deo ikonostasa i ugrađivanje ikona trebalo bi da budu gotovi do Vidovdana, krsne slave ove crkve, a nekoliko vernika se javilo sa željom da otkupi ikone.

– Na taj način ikone bi bile poklon od njih i njihovih porodica, odnosno lični prilog hramu, što je za nas od velikog značaja – kaže Vukotić.

Kako je planirano, u ikonostas će biti ugrađene ikone Svetog Jovana Zlatoustog, Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog velikomučenika Georgija, Svete Petke, kao i Srba svetitelja. Na đakonskim dverima, koje će biti u duborezu i pozlaćene, biće postavljene ikone Svetog arhiđakona Stefana i Svetog arhangela Mihaila.

Sveštenik Dragan Vukotić kaže da je od izgradnje ove bogomolje do sada postavljen centralni deo ikonostasa s krstom koji je visok pet metara, a da se trenutno u radionici prave krila ikonostasa, koja će biti visine četiri metra. Prvi deo ikonostasa u duborezu je uradio Rajko Šiniković iz Višegrada, a sada završava i drugi deo. U pitanju je ručni duborez, i sve se radi prostim alatima i glodalicama kojima se skida višak drveta.

– Ikonostas se pravi od lipovog drveta, koje je lako za obradu i nije podložno ulasku parazita – objašnjava Šiniković.

Hram Svetog cara Lazara i svih kosovskih mučenika nalazi se na Njegoševom trgu u Andrićgradu, replika je manastira Visoki Dečani, a izgrađen je u rekordnom roku od samo dva meseca.

PRILOG

Prvu ikonu Svetog Đorđa za ikonostas u crkvi u Andrićgradu priložio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

– Do sada su ikone priložili Goran Krlić iz Austrije i Sredoje Ševrtović i Krsto i Nada Vukalo iz Višegrada – navodi sveštenik Vukotić.