Selo Zakomo – Mitropolit na krsnoj slavi crkve Ognjene Marije [FOTO]

30.07.2018.

ROGATICA – Hram Svete velikomučenice Marine, u narodnu poznatija kao Ognjena Marija u selu Zakomo kod Rogatice, čiji su temelji osvećeni na ovaj praznik 2008, a cijeli objekat četiri godine kasnije, danas je proslavio krsnu slavu.

Kumovi su bili braća Paunići, Petar i Savo sa porodicama, koji su rođeni u Zakomu, a žive u Rogatici.

Slavlju u Zakomu, uz više desetina vjernika i ostalih građana ovog i susjednih sela, Rogatice, Sokoca i drugih mjesta koji su došli tim povodom prisustvovao je i njegovo preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji je nakon svete arhijerejske liturgije uz sasluženje sveštenstva mitropolije, održao prigodnu besjedu o velikomučenici Marini, odnosno Ognjenoj Mariji.

Mi danas slavimo, rekao je mitropolit, ne mrtvu ženu, koja je na svirep način ubijena, nego živu djevojku koja je u slavu Boga prešla iz jednog života u drugi u kome se vječno živi kao što vječno živi i naš Bog i zato te Božije ugodnike i slavi crkva Božija. Zato se i mi danas molimo svetoj Marini da ona bude naša molitvenica pred Bogom. U njenu slavu i čast i vi ste podigli ovaj hram da bi upravo ona bila vaša posrednica i molitvenica pred Bogom koja će i onda kada nismo dobri, kada smo grešni i daleko od Boga molitveno da moli za nas i moli Boga za oproštaj.

Na kraju besjede mitropolit je kumovima i svim Zakomljanima čestitao krsnu slavu i poželio da se danas raduju i vesele i da budu srećni i jedinstveni u ljubavi, slozi, vjeri, nadi i odani crkvi Božijoj na mnogaja ljeta uz amin Bože.

U prisustvu kumova, članova njihovih porodica i drugih zvanica uz prigodne molitve mitropolit je presjekao slavski kolač, od koga je jedan dio predat Nenadu Peroviću iz Guždelja koji će biti kum slave iduće godine.

Upriličena je i svečana litija oko hrama, a zatim je pred prigodnim spomen-obilježjem, koje je podignuto i osvećeno na Ognjenu Mariju 2016. godine, održao parastos za 25 poginulih boraca ovog kraja u posljednjem Odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Kumovi ovogodišnje slave upriličili su i trpezu ljubavi za sve prisutne krsnoj slavi, a tokom dana održano je i tradicionalno naredno veselje.