Završen treći po redu Sajam knjiga u Andrićgradu

09.07.2018.

ANDRIĆGRAD – Dodelom nagrada za izdavački poduhvat u Republici Srpskoj i Srbiji, kao i dodelom specijalnog priznanja Sajma, a od strane žirija koji su činili prof. dr Mihailo Šćepanović, predsednik, prof. dr Miloš Ković i Muharem Bazdulj, sinoć je završen je treći po redu Sajam knjiga u Andrićgradu. Samu ceremoniju zatvaranja uveličao je koncert vokalnih solista iz Rusije, koja je bila zemlja gost sajma, Nadežde Krigine i Nikolaja Jerohina.

Na ovogodišnjem sajmu je učestvovalo preko dvadeset izdavača iz Republike Srpske i Srbije.

Programski deo ovogodišnjeg sajma bio je veoma bogat. Publici su se predstavili Jurij Poljakov, Vladimir Kecmanović, Vladan Matijević, Vladimir Dimitrijević, Miloš Ković, Miloš Kovačević, Mihailo Šćepanović, Jovan Delić, Miroslav Perišić, Mile Bjelajac, Aleksej Timofejev, Milan Piljak i mnogi drugi.

Pretposlednji dan sajma bio je posvećen dobitniku „Velike nagrade Ivo Andrić“ Bori Đorđeviću o čijoj je muzici i poeziji održan naučni skup u Andrićevom institutu čiji će zbornik izaći do kraja godine. Istog dana, legendarna rok grupa Riblja Čorba održala je koncert na stadionu u Andrićgradu.

Uporedo sa sajmom, svih sedam dana trajala je i letnja škola „Akademija Andrić“ čiji su polaznici pratili sve promocije, pa su pored redovnih predavanja, mogli saznati mnogo više od uvaženih umetnika i naučnika i druženja sa njima.

Kao i prethodnih, i ove godine Sajam knjiga u Andrićgradu se dokazao kao jedna od prestonica kulture koju treba pratiti i koja obećava da preraste u mnogo veću manifestaciju.