Sportska takmičenja uz Sabor „Borike 2018“ [FOTO]

03.08.2018.

PODIJELJENO 27 NOVČANIH NAGRADA, ŠEST PEHARA 27 DIPLOMA

ROGATICA – Sport je i ove godine bio značajan dio programa Ilindanskog sabora na Borikama. Održano je više različitih takmičenja uglavnom u drevnim sportovima – skok u dalj i vis, pješačke trke, konjske trke, bacanje kugle i navlačenje konopca uz sada već neizostavan „moderni“ mali fudbal.

Podijeljeno je 27 novčanih nagrada od najviše 300 maraka koliko je dobila prvoplasirana ekipa u malom fudbalu, 150 maraka koliko su dobili vlasnici najbržih grla konja u kategoriji arapskih i bosansko-brdskih grla do 20 maraka koliko su dobili trećeplasirani u atletskim disciplinama pješačke trke, skokovi u dalj i vis i navlačenje konopca. Podijeljeno je i 27 diploma i šest pehara.

Gledano po disciplinama pobjednik pješačke trke na stazi dugoj 500 metara je Darko Rosić ispred Darka Kosorića i Stefana Stanišića. U skoku u dalj za muškarce najbolji je bio Danilo Veljović sa 2,90 metara, ispred Ivana Ćebića sa 2,81 i Marka Lubarde sa 2,69 m. Kod žena najbolje su bile sestre Snežana i Nikolina Ćaćić sa 2,14 i 2,09, te Magdalena Ilić sa 2,03 m.

U skoku u vis (muškarci) najviše je skočio Danilo Veljović 1,35 metara, ispred Ivana Ćebića sa 1,25 i Marka Lubarde sa 1,15 metara.

U bacanju kugle neprikosnoven je bio reprezentativac RS i BiH Marko Lubarda iz Sokoca koji je kuglu bacio 14,25 iako je njegov rekord 17,04 metra. Iza njega je bio Ratka Đurović sa 11,38 i Ivan Janković sa 10,91 metara.

I navlačenje konopca imalo je svoje čari. Pobijedila je ekipa MZ Borike, ispred ekipe 3 za 3 i ekipe Šampioni.

Pobjednik malog fudbala je ekipa Plješevice. Na drugom mjestu je kafe bar Upitnik i trećem Pečenjara Galija.

Ipak, najviše interesovanja izazvala je trka konja bosansko-brdske i arapske pasmine. Kod „bosanaca“ pobijdilo je grlo Dragana Vučaka ispred grla Mijata Cvijetića i Brana Džide, dok je u katagoriji arapa na cilj prvo došlo grlo Danka Bojata. Na drugom mjestu j grlo Željka Radojičića i trećem Mijata Cvijetića.

Sve u svemu, bio je to dan sporta i svako je imao razloga da posjeti neko od boriliša. Tako je i bilo i ostaje utisak da se mmogi dobro zabavili a organizator pogodio u odabiru sportskih disciplina.