Održana 54. poljoprivredna izložba u Rogatici [FOTO]

16.09.2018.

REKORDAN BROJ IZLAGAČA I NAGRADA

ROGATICA – Po lijepom i sunčanom vremenu u organizaciji Odjeljenja za privredu u Opštinskoj upravi, u Rogatici je juče održana 54. regionalna poljoprivredna izložba na kojoj se okupilo više stotina poljopruivrednika, poljoprivrednih i veterinarskih stručnjaka i drugih znatiželjnika sarajevsko-romanijske i gornje-drinske regije. Kao gost organizatora izložbe bio je i Staša Košarac, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Za vrijedne novčane i dosta robnih nagrada takmičili su se najbolji u uzgoju stoke svih vrsta, proizvodnji sjemenskog i mekrantilnog krompira, romanijskog-skorup-kajmaka i proizvodnji tradicionalnih domaćih proizvoda od mlijeka i voća, domaće radinosti i rukotvorina, koji su, kad se sve sabralo, ponijeli rekordnih 142 novčane nagrade organizatora izložbe u vrijednosti od 24.550 maraka. To je, rekao je otvarajući izložbu predsjednik Organizacionog odbora i načelnik opštine Milorad Jagodić, samo jedan od načina putem kojih Vlada Republike Srpske i lokalna zajednica stimulišu razvoj poljoprivrede u ovom kraju.

Preko 100 uzgaivača stoke izložili je više od 400 grla goveda, ovaca, koza i konja. Oni su odnijeli 80 novčanih nagrada u visini od 18.000 maraka. Tu je i 19 nagrada za izloženi skorup-kajmak u visini od 1750 maraka.

Najbolju junicu do 12 mjeseci starosti izložio je Mile Vasiljević iz Seljana kod Rogatice, steonu junicu Mladen Vitomir i Mile Jagodić, a kravu od prve do četvrte laktacije Drago Karišik svi iz opštine Rogatica i pripale su im nagrade od po 400 maraka.

Uzgaivači ovaca izložili su 53 kolekcije od po 5 grla i osvojili 34 nagrade. Najbolje ovce izložili su i prve nagrade u visini od 400 maraka ponijeli su Slavko Purković iz Rogatice i Zoran Pavlović iz Kalinovika. Za izložene dvizice takođe uz nagradu od 400 maraka, nagrađen je Milad Bojović iz Rogatice i Dragiša Lalović iz Kalinovika.

Iz godine u godinu koze su sve zastupljenije na ovoj smotri stočarskog dostignuća. Ove godine 9 gazdinstava izložilo je 75 grla i za najbolje koze i jarice nagradu od po 300 maraka odnio je Spasoje ČaKao gost organiyatora mur iz Istočnog Sarajeva, koji već pet godina dolazi i za uzgoj koza odnosi nagrade iz Rogatice.

Za razliku od nekoliko ranijih ove godine 20 uzgaivača konja izložilo je 29 grla. Nagrađeno je 9. Prvu nagradu za uzgoj kobila ponio je Željko Radojičić iz Stare Gore, a pastuha Mijat Cvijetić iz Babljaka i odnijeli nagrade od po 300 maraka.

Sjemenski krompir sa ukupno 8 uzoraka raznih visokorodnih sorti i kategorije izložila su 2 proizvođača i oba su nagrađena. „Agroplod“ Dragana Džide sa Borika sa 300, a „Agros“ Ozrena Planojevića iz Rogatice sa 200 maraka.

Proizvođači merkantilnog, odnosno krompira za jelo, bili su brojniji. Dvadeset pet ih je izložilo 56 uzoraka. Prve dvije nagrade od po 200 maraka ponijeli su braća Željko i Duško Džida sa Borika i Branislav Radojević iz Rogatice.

Najkvalitetniji skorup-kajmak došao je iz kolibe Jelenke Ninković iz sela Kopito u opštini Višegrad, a većinu od ostalih 18 nagrada ponijele su žene sa Han-Pijeska i Sokoca, što govori da u tim opštinama romanijski kajmak i dalje ima veliki broj pristalica.

Što se tiče tradicionalnih proizvoda, kućne radinosti i rukotvorina, između 52 izlagača, nagrađeno je 11 sa jedinstvenom nagradom od po 80 maraka. Među njima je i poljoprivredno gazdinstvo „Mitrović“ iz Sjeverska i „Knežević“ iz Rogatice za najuređeniji štand izložbe.

Jedan broj uspiješnih poljoprivrednika dobilo je i vrijedne robne nagrade u stočnoj hrani i rezervnim dijelovima za poljoprivredne mašine koje su donirali sponzori izložbe mikrokreditno društvo „Mikrofin“, „Agros“ iz Goražda i „Junior“ sa Sokoca.

Vrijedna pomena je i podrška udruženja žena „Rogatica“, „Snop“ iz Gučeva i „Borike“ sa Borika, koje su prezentujući tradicionalne domaće proizvode i domaću kuhinju obezbijedile doručak za veliki dio učesnika izložbe.