SO-e Rogatica – Suficit budžeta preko milion maraka

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 06. septembra 2018. 058.ba

ROGATICA – Ako postoji čudo, onda se ono desilo u budžetu opštine Rogatica. Prema podacima iz Izvještaja o izvršenju budžeta ove lokalne zajednice za period januar – juni ove godine, koga su na danas usvojili odbornici opštinskog parlamenta na redovnoj sjednici, ostvaren je višak prihoda u odnosu na izdatke u iznosu od čak 1,034.133 maraka.

To je rekordan iznos u posljednjih 10 godina. Odraz je to domaćinskog i recionalnog ponašanja kabineta i načelnika opštine Milorada Jagodića, ali i radi toga što neki odrađeni radovi oko izgradnje i pribavljanja zgrada i objekata i njihovog investicionog održavanja nisu fakturisani, ali je suficit evidentan i samo primjera radi veći je u odnosu na ostvarenje u prošloj godini za preko 17 puta.

Inače, budžetski prihodi ostvareni su u visini od 4,098.665 maraka. To je 63,5 posto od plana u ovoj i 23,3 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Istovremeno, budžetski izdaci ostvareni su u iznosu od 3,064.532 maraka što je 47,5 posto od planiranih za 2018. A za 6 posto manj od ostvarenja u istom periodu prošle godine.

Ova sjednica počela je razmatranjem Nacrta Strategije lokalnog razvoja opštine u periodu 2018-2027.

Uvodničar je bila Snežana Kanostrevac-Cvijetić, koordinator za izradu ovog dokumenta koja je napomenula da je urađen u okviru Projekta integrisanog lokalnog razvoja koji je podržan od strane Razvojnog programa ujedinjenih nacija (UNDP). Sastoji se iz strateške platforme koju čine sažetak socio-ekonomske analize, strateških fokusa, vizije razvoja i strateških ciljeva.

U prilogu nacrta strategije nalazi se integralni pregled projekata, indikativni finansijski plan, finansijska procjena mogućnosti finansiranja, lista rezervnih projekata i projekti fišei.

Sve ponuđeno prihvaćeno je i upućen na javnu raspravu koja će trajati do 5. oktobra. Nakon toga utvrdiće se prijedlog ovog dokumenta i ponuditi SO-e na konačno usvajanje.

Na ovoj sjednici doneseno je više različitih odluka. Među njima je i odluka o dodjeli nagrada i priznanja zaslužnim za razvoj ove opštine. Tako je za počasnog građanina opštine proglašen Momir Krsmanović, književnik iz Beograda za rad i djelo od opšteg značaja i interesa za opštine, a zahvalnica opštine za dugogodišnji rad i doprinos humanijem življenju na području opštine Miloradu Novakoviću, protojereju stavroforu iz Rogatice.

Povelja Momiru Krsmanoviću i zahvalnica Miloradu Novakoviću biće uručene na svečanoj sjednici SO-e 27. septembara, kao dana prvog oslobođenja Rogatice.

Vrijedna pomena je i odluka o subvencijma za troškove naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i naknada za pogodnost gradskog građevinskog zemljišta u cilju legalizacije bespravno izgrađenih objekata. Prema ovoj odluci pravo na subvencije od 50, 60 i 70 posto investitori iz kategorija lica koja se nalaze u stanju socijalnih potreba, porodice poginulih boraca, RVI prve i druge kategorije i članovi njihovih porodičnih domaćinstava, civilna lica sa invaliditetom koja su potpuno zavisna od pomoći i njege drugog lica, borci, RVI od treće do 10 kategorije, izbjeglice, raseljena lica i povratnici i žene žrtve rata.

Tu je i odluka o cjenovniku komunalnih usluga JKP „Vrela Seljani“, prema kojoj su cijene ostale na nivou koji je bio i kod bivšeg „Vodovoda i kanalizacije“, a to će reći da će fizička lica i dalje kubni metar vode plaćati po 0,95 maraka plus PDV, a usluge održavanja kanalizacije 0,31 maraka po kubnom metru potrošene vode uz pripadajući PDV.

Na ovoj sjednici imenovani su članovi Odbora za žalbe opštine u kojoj su diplomirani pravnici Zorana Gojković, kao predsjednik i članovi Zorana Čarkić i Dragana Đerić, a na mjesto direktora Turističke organizacije opštine Predrag Ujić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: