Održana međunarodna naučna konferencija „San o gradu“

iskra.co - 19. oktobra 2018. 058.ba

ANDRIĆGRAD – U periodu od 15. do 17. oktobra međunarodna naučna konferencija San o gradu održana je u organizaciji Andrićevog instituta. Ovo je druga u nizu godišnjih konferencija koje će se baviti ovom temom.

Rukovodilac odjeljenja za književnost Andrićevog instituta prof. dr Aleksandra Vraneš izjavila je da se u referatima uglednih profesora i istraživača razvija kulturno pamćenje, srpsko, slovenačko, rusko, azerbejdžansko, iransko, tursko, mađarsko, špansko, japansko, američko…, usmene i pisane književnosti.

„Grad kao istorijski entitet, sociološki konstrukt, književni doživljaj, estetska kategorija, moralna pozornica, nosilac lingvokulturoloških formi, spona prošlosti i sadašnjosti. Grad kao harmonija stvorena ljudskom rukom, kao ‘kosmogonijski čin po sebi’“, navela je prof. Vraneš i dodala da su se izuzetno zanimljiva i za dalja razmišljanja podsticajna izlaganja kretala su se od mitskih nanosa do konkretnih, tragičnih i komičnih, doživljaja grada, od analize subkulture grada i subkultura u gradu do preispitivanja rodnih uloga.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: