Priznanja rogatičankama za čuvanje seoske zajednice [FOTO]

16.10.2018.

Uz 15. oktobar Međunarodni dan žena na selu

ROGATICA – Povodom 15. oktobra Međunarodnog dana žena na selu, sinoć je u organizaciji Udruženja seoskih žena „Snop“ iz Gučeva u prostorijama Centra za kulturu „Radenko Miševuć“ u Rogatici održana prigodna manifestacija na kojoj je u prisustvu jednog broja najvrijednijih seoskih žena i predstavnika vjerskog, javnog i društvenog života opštine, bilo riječi o aktivnostima žena na selu u ovoj lokalnoj zajednici.

O tome je u kraćoj pozdravnoj riječi govorila predsjednica „Snopa“ Slađana Ujić. Žene na selu širom opštine, naglasila je ona, i ove godine postigle su zapažene rezultate. Rodila godina, pa je posla bilo na pretek i za dan i za noć. To im ipak nije smetalo da uz pune ruke posla u svojim domaćinstvima, prilog dadnu i manifestacijama koje su održavane u njihovim mjesnim zajednicama ili šire. Spomenula je učešće na radionicama oko priprema i izrade Strateškog plana razvoja opštine do 2027, uz 8. mart kao Dan žena, Ilindanski sabor na Borikama, 54. regionalnu poljoprivrednu izložbu i neke druge.

Ovoj manifestaciji prisustvovao je i načelnik opštine Milorad Jagodić. Pozdravljajući prisutne žene, rekao je da i sve druge koje žive i rade na selu zaslužuju najveća priznanja samim tim što tamo žive i čuvaju seosku zajednicu. Usput je napomenuo da Opštinska uprava u granicama mogućnosti pruža i pružaće podršku ženama na selu, jer se zna koliko one ulažu truda oko podizanja porodice i razvoja poljoprivrede kao puta za smanjenje siromaštva na selu.

Međunarodni dan žena na selu bio je povod da „Snop“ u saradnji sa načelnikom opštine i savjetima mjesnih zajednica nagradi po jednu od najvrijednijih seoskih žena. Ovo skromno priznanje u visini od 100 maraka dobile su: Ivanka Ćebić iz Mjesne zajednice Borike, Mira Delić iz Mesića, Jadranka Racković iz Seljana, Ivanka Topalović iz Gučeva, Olja Kačarević iz Osova, Ana Ljubinac iz Plješevice, Dragana Ikonić iz Kuklavica i Ana Abazović iz Kozića, uz čiju nagradu je rečeno da je vrijedna mlada žena, dobra domaćica, uzorna supruga i majka na čijim plećima je porodično gazdinstvo u kome je mini farma muznih krava od čijeg mlijeka proizvodi kvalitetni sir i skorup-kajmak.

U okviru ove manifestacije kao šlag na tortu došla je mala modna revija odjevnih i drugih predmeta koje su uradile žene „Snopa“ i druge sa područja opštine. U ulozi manekena u dva navrata improvizovanom modnom pistom prošli su osnovci i srednjoškolci, uglavnom djeca seoskih porodica, predvođeni Nikolom Sokolovićem koji je nosio svečanu srpsku nošnju muškarca iz ranog perioda prošlog vijeka.

I djevojke su oduševile. Nosile su starinske, ali i nove odjevne predmete ručno rađene od vune i drugih seoskim ženama dostupnim materijalima, od kojih su neki unikatni i mogu se kupiti preko „Snopa“ iz Gučeva.