Iz ŠG „Sjemeć“ Rogatica – Izgrađeno preko 6 kilometara šumskih puteva

22.11.2018.

ROGATICA – Polako ističe građevinska sezona i počelo je svođenje ostvarenih rezultata. Tako je i u ŠG „Sjemeć“ u Rogatici u kome je i ove godine rađeno na izgradnji novih i modernizaciji, uz asfaltiranje, postojećih šumskih kamionskih puteva.

Kako reče tehnički direktor Gazdinstva Milomir Ećimović novi šumski kamionski putevi urađeni su na potezu Izgumanje – Gradac, Otricevo – Gornja ravan, Obješenjak – Milakov do, Babljak – Zaravne, Prsten – Usjek, Bježanijna – Krševine, Jagodina vrtača Plemić bunar, Kremne paluške – Kozare i Odžačine – Krasulje u ukupnoj dužini od preko 6 kilometara uz investiciju od 500.000 maraka i angažovanje vlastite Radne jedinice „Građenje“.

U planu „Sjemeća“ bila je i modernizuja 2 kilometra šumskih kamionskih puteva uz investiciju 257.000 maraka. Zbog zauzetosti građevinske operative „Romanijaputeva“ prvi metri asfalta tek su položeni ovih dana na putu Kula – Do na periferiji sela Gornje Osovo. Riječ je o putu do Spomen-obilježja koje podsjeća na preko 90 na mučenički način, paljenjem u štali i soldrmi Koje Ristanovića, stradalih Srba iz Osova i nekih drugih sela rogatičke i opštine Sokolac, 26. aprila ratne 1942. godine od strane ustaša zloglasne „Crne legije“ Jure Francetića. Među stradalnicima 24 ih je bilo sa prezimenom Ristanović, po osmoro Kovačevića i Tomovića, petoro Lubinića i Koranjića i tako redom žena, djece i staraca.

Marko Tomović, v.d. direktora „Sjemeća“ pratio je polaganje asfaltau Osovu. On reče da je dužina ovog puta 555 metara. Ugrađeno je 700 kubnih metara tampona, 350 tona asfalta koji je debljine 7 centimetara i širine tri metra uz najmanje pola metra bankina sa obje strane puta i proširenje krivina uz odvodne kanale u koje je položeno 13 metara cijevi fi 300 milimetara.

Ako vremenske prilike dozvole, a finansijska sredstva su obezbijeđena, ovih dana, kazao je još Tomović, treba da se asfaltira i 370 metara puta Polje – Pitoma vrtača na Sjemeću i 670 metara od Bijelog puta do groblja Izborine u Mjesnoj zajednici Kozići.

Vezano za put u Osovu oglasio se i Osovljanin Mitar Koranjić. On reče da je put do Dola asfaltom sa ostalim svijetom povezao i nekoliko domaćinstava u ovim dijelu sela. Otuda i velika zahvalnost kolektivu „Sjemeća“ i njegovom ranijem direktoru Miloradu Jagodiću i sadašnjem vršiocu dužnosti Marku Tomoviću od njihovih žitelja iz dva razloga – došao im je asfalt do pred kuće i posebno do Spomen-obilježja u podnožju Mednika do koga se godinama išlo kozijm stazom.