Mitrovdan proslavili i borci Rogatice

08.11.2018.

ROGATICA – Mitrovdan kao krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske obilježen je i u Rogatici. U prisustvu većeg broja bivših boraca, ratnih vojnih invalida, članova porodica poginulih boraca i ostalih građana tim povodom pred Spomen sobom u centru grada obavljeno je paljenje svijeća zadušnica i položen vijenac Opštinske Boračke organizacije.

Nakon toga u Spomen sobi kao svojevrsnom spomeniku, koji fotografijama i riječju čuva sjećanje na 284 poginula borca u posljednjem Odbrambeno-oslobodilačkom ratu, održan je parastos koga je služio sveštenik u crkve Svete Trojice u Rogatici proto jerej stavrofor Novica Ćebić uz sasluženje umirovljenog protojereja stavrofora Milorada Novakovića.

U ime Opštinske uprave skupu se obratio predsjednik Skupštine opštine i jedan iz najužeg komandnog kadra Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske Đoko Razdoljac, koji je između ostalog istakao da je ova ratne jedinica brojala preko 2800 boraca. Imala je više nego 100 postotnu mobilizaciju, a to će reći da su u ratu učestvovali i oni koji po godinama nisu bili obavezni i da ih je na ratištima širom Republike Srpske poginulo 284 i ranjeno više stotina.

Na ovoj svečanosti obavljeno je i lomljenje slavskog kolača uz uzimanje žita i čašice pića u slavu i čest Svetog velikomučenika Dimitrija zaštitnika Soluna i pokrovitelja Sibira, koga narod iz milošte zove Mitrovdan.