Zabilježeno na Borikama – Košuljak

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 30. novembra 2018. 058.ba

ROGATICA – Ono što ovovremenske generacije žena nazivaju bluza, nekada se zvao košuljak. Jedan takav odjevni predmet oku prisutnih na prvoj godišnjici postojanja i rada koja je obilježena ovih dana, Udruženje žena „Borike“, kome je jedan od prioritetnih zadataka da čuva i njeguje tradiciju kraja, izložila je članica Udruženja Brana Džida.

Radi se o košuljku koga je njena svekrva Mileva Ćućula (80), rođena u selu Kutuzero, donijela u ruhu uz udaju početkom šezdesetih godina prošlog vijeka, a njoj u nasljedstvo ostavila njena majka, a možda i baka. To će reći Branin košuljak ima blizu 100 godina.
Poznavaoci rekoše da je u pitanju neka vrsta svile, a krojenje, šivenje i vezenje je orginalni ručni rad.
Predsjednica žena sa Borika, Ivana Planojević, reče da je ponosna što Udruženje ima tako vrijedan drevni odjevni predmet. Bilo bi joj drago da on posluži mladim ženama da pođu stazama baka i prabaka i ostave nešto što će kasnije služiti generacijama.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: