Kusturici uručena Povelja opštine Višegrad

25.12.2018.

VIŠEGRAD – Idejnom tvorcu Andrićgrada Emiru Kusturici danas je uručena Povelja opštine Višegrad za doprinos razvoju opštine.

Povelju je uručio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, koji je zahvalio Kusturici za doprinos koji je dao za razvoj opštine Višegrad u svim segmentima.

On je dodao da je danas sa Kusturicom razgovarao, između ostalog, o banjskom turizmu, s ciljem proširenja tih kapaciteta, te izrazio uvjerenje da će u narednih nekoliko godina biti realizovan projekat banjskog grada.

Kusturica je rekao da mu je zadovoljstvo i čast da primi ovo priznanje, te naglasio da je danas dobila novu formu inicijalna ideja da se opština preseli u Andrićgrad i da on postane centar kulturnih dešavanja, ne samo u Višegradu nego i u Republici Srpskoj.

Govoreći o projektu banjskog grada, Kusturica je rekao da je to ideja koja trajno rješava sve nesporazume.

“Ideja dovođenja tople vode ili njenog pronalaženje ne bi ugrijala samo živote Višegrađana, nego dovela i do tržišnog aspekta koji bi produžio njegov život, koji je ljeti vrlo intezivan, a zimi bi, kad dođu prve magle, oživio i učinio vidljivijim taj grad”, naveo je Kusturica

Prema njegovim riječima, ne postoji grad u svijetu koji je posvećen Nobelovcu i piscu, niti postoji ovako lijep most koji je povratno djelovao na literaturu.

Sastanku koji je održan u opštini Višegrad prisustvovali su narodni poslanik Pero Petrović i direktor Andrićgrada Anđela Rajović.